Utjecaj glazbe na djetetov život

25 veljače, 2016

Poznato je da glazba ima vrlo povoljan utjecaj na djecu već od prvih dana njihova života. Glazba vrtoglavo potiče razvoj mozga kod djece od rođenja pa sve do njihove 6. godine jer se njihov mozak u tom periodu intenzivno razvija.

Bitno je voditi računa kod odabira glazbe da ona ne bude agresivna i preglasna, već umirujuća. Mogu to biti opuštajući zvukovi iz prirode, klasična glazba ili vesela glazba namijenjena djeci.

Iako malene bebe glazbu mogu tek slušati, ne i aktivno sudjelovati u izvođenju iste, istraživanja pokazuju kako je već tada dokazan utjecaj na razvoj kognitivnih sposobnosti.

Neka istraživanja su pokazala kako djeca već u majčinom trbuhu vole slušati klasičnu glazbu koja ih umiruje. Klasična glazba odličan je izbor prije spavanja, dok će vesele dječje pjesmice razvedriti vaše dijete i potaknuti ih na aktivnosti.

Iako malene bebe glazbu mogu tek slušati, ne i aktivno sudjelovati u izvođenju iste, istraživanja pokazuju kako je već tada dokazan utjecaj na razvoj kognitivnih sposobnosti (inteligencija, sposobnosti čitanja, opažanja, socijalizacija, jezične sposobnosti i poticanje kreativnosti).

Dokazi upućuju na to da stimulacija glazbom može čak i ubrzati djetetov razvoj.

Mnogobrojni stručnjaci su istraživanjem utjecaja glazbe na razvoj djeteta došli do izvanrednih rezultata prema kojima je glazba prava vježba za mozak koja potiče mozak na kompleksnije razmišljanje koja kasnije olakšavaju jednostavnije rješavanje problema, uspoređivanje i analiziranje.

Osim što umirujuća glazba može umiriti bebu već u trbuhu, dokazi upućuju na to da stimulacija glazbom može čak i ubrzati djetetov razvoj. Tako je na primjeru beba prerano rođenih ili rođenih sa vrlo niskom porođajnom težinom dokazano kako glazba potiče djecu na sisanje, a samim time i na dobivanje na težini.

Osim puštanja pojedine vrste glazbe djetetu, poželjno je i da mu pjevate. Ukoliko smatrate da nemate sluha, budite bez brige, vaša beba neće to primijetiti, već će uživati u vašem malo intimnom koncertu.

Osim puštanja pojedine vrste glazbe djetetu, poželjno je i da mu pjevate. Ukoliko smatrate da nemate sluha, budite bez brige, vaša beba neće to primijetiti, već će uživati u vašem malo intimnom koncertu.

Osim ovakve vrste interakcije, poželjno je i dijete uključiti u glazbene aktivnosti. Za početak, dok je dijete još vrlo maleno omogućite mu igru sa glazbenim igračkama i pravim malim glazbenim instrumentima. Iako su zvečke prvi izbor svakog roditelja, udaraljke i dječje klavijature dijete će također oduševiti.

Kako svaka igračka vrlo brzo dosadi, kako bi uštedjeli novac izradite instrumente kućnoj radinosti.

Vrlo jednostavna i jeftina verzija je svakako da napunite plastičnu bočicu sa rižom, kamenčićima i nečim sličnim. Kako bi igračka bila zanimljivija bocu možete obojiti kako bi šarenilo dodatno zainteresiralo dijete. Imajte na umu da dijete razlikuje različitu vrstu glazbe, pa će tako razlikovati i različite zvukove koje možete dobiti različitim punjenjem ove vrste kućnih zvečki.

 

Izvor: www.trudnoca.hr

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće