Oobleck

17 svibnja, 2021

Djeca su prirodni znanstvenici. Ona pokušavaju otkriti kako svijet funkcionira koristeći se određenim koracima koji se zovu znanstvene metode. Znanstvene metode uključuju promatranje, postavljanje pitanja, predviđanje, dizajniranje i izvođenje eksperimenta te raspravu. Kad malo dijete prijeđe preko blata, ono ostavlja tragove iza sebe. Tada dijete na temelju promatranja svojih tragova može razviti teoriju kako način na koji hoda mijenja veličinu i oblik otisaka. Tad može preko blata prelaziti skačući na jednoj nozi ili hodajući na prstima i tako testirati svoju teoriju te provjeriti mijenjaju li se otisci. Kao i znanstvenici, djeca uče od drugih. Ona promatraju što druga djeca i odrasli rade te uče na način da pokušavaju ponoviti ono što su vidjeli, postavljajući pitanja te promatrajući rezultate.

Našim znanstvenim eksperimentima potičemo istraživanje pet osjetila, uključujući vid, zvuk, dodir, miris, a ponekad čak i okus. Što se djeca više  mogu udubiti u aktivnost, to će veći interes za nju imati! Djeca su prirodno znatiželjna stvorenja i nakon što pobudite njihovu znatiželju, uključili ste i njihove sposobnosti promatranja, vještine kritičkog mišljenja i eksperimentiranja. Prirodno žele znati više, otići korak dalje i u potpunosti istražiti nešto što im je novo.

Između bezbroj mogućih tema iz područja znanosti za početak smo odabrali izradu Oobleck-a. Miješanjem kukuruznog škroba i vode nastaje Oobleck. On nije njutonovska tekućina, što znači da može djelovati poput krutine ili tekućine, ovisno o tome što joj učinite. Pomoću ove aktivnosti možete naučiti o stanjima materije i viskoznosti, uvježbati laboratorijske vještine poput mjerenja i miješanja uz ljigavo-gnjecavu zabavu!

Kada napravite svoj oobleck, vrijeme je da napravite neke eksperimente! Prije nego što započnete ovu STEM aktivnost sa sluzi, napravite neka predviđanja. Je li oobleck krutina, tekućina ili plin? Što će se dogoditi ako ga dotaknete (ubodete) s nekim predmetom? Što će se dogoditi ako ga pustite da vam sjedne u ruku?

Naravno, ne zaboravite koristiti engleski jezik:

CLIL sadržaj:

Imenice: water, corn starch, food color

Glagoli: pour, mold, press,

Pridjevi: hard/soft, clean/messy

Upitni oblik: Is it soft? Are your hands clean after playing with oobleck?

Let’s make oobleck! Isn’t it exciting? How does it feel?

Do you like it? Is it soft? Is it hard? What is this called?

This is Oobleck. Say Oobleck!

Let’s make some Ooblekck!

This is water and this is corn starch. Mix them together with your hands!

Use your hands to make Oobleck!

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće