POLAROID POP – INSTANT FOTOAPARAT

11 svibnja, 2021

Cilj ove aktivnosti je povezivanje STEM sadržaja sa životnim situacijama.
STEM sadržaj: Ova aktivnost produbljuje znanje djece vezano uz tehnologiju. Naime, djeci je vrlo dobro poznato da se mobitelom može uslikati slika ili snimiti video. Naš je zadatak bio djeci pokazati suvremeni instant fotoaparat te njegove tehnološke mogućnosti. Naučili smo da se instant fotoaparat puni putem USB punjača, baš kao i mobitel. Fotografije se mogu uslikati, spremiti u memoriju mobitela ili poslati na nečiji mobitel putem bluetooth veze.

Osim toga, uspoređivali smo stare fotoaparate s mobitelima i zaključili da je prije bio potreban poseban fotografski film koji se umetao u aparat kako bismo dobili fotografiju. Danas fotografiju imamo u tren oka.
Od materijala su nam bili potrebni instant fotoaparat i papir za printanje, stari fotoaparati ako ih imate i fotoalbumi, a aktivnost smo prilagodili dobu godine i pretvorili je u uzbudljivo božićno fotografiranje.
Mobitel možete staviti u džep, izvaditi na brzinu i fotografirati do mile volje. Ono što nam nedostaje kada koristimo mobitel su fotografije izrađene na foto papiru. Nažalost, veliki dio fotografija koje smo uslikali mobitelom nikada neće završiti u foto albumu ili unutar drvenog okvira.
Ovdje možete pogledati fotografije Foto salona Kerner iz Vinkovaca.

Pitanja za djecu: Što mislite, jesu li ove fotografije nove ili stare? Kako znate da nisu nove? Sviđaju li vam se?

Danas fotografije spremamo na mobitel ili u kompjuter u posebne mape. Prije smo fotografije ispisivali na papiru i spremali ih u foto album.

Photo by Laura Fuhrman

Današnja djeca ne znaju da su u bliskoj prošlosti postojali fotoaparati iz kojih bi netom nakon pritiska na gumb izašao papir na kojemu bi bila otisnuta fotografija. Polaroid je prvi patentirao instant kameru i 2017. godine je obilježena 80-ta godišnjica postojanje ovog tipa kamere.

Photo by Lindsay Moe on Unsplash

Prije upoznavanja sa suvremenom Polaroid instant fotoaparatom, djeci smo pokazali fotografije fotoaparata iz prošlosti te fotoaparate koje smo donijeli u vrtić.

Photo by Bart van Dijk on Unsplash

Photo by Jamie Street on Unsplash

Photo by Yoann Siloine on Unsplash

Te stare fotoaparate smo uspoređivali s današnjim mobitelima te smo uspoređivali veličinu (manje – veće), tehnološki napredak (moderno – zastarjelo), način upotrebe (lako se koristi – teško se koristi), težinu (lagano-teško).

Djeci smo objasnili da se na starim fotoaparatima fotografija nije mogla obrisati kada si je jednom snimio, da nisi mogao više ništa promijeniti na fotografiji te da ljudi nisu fotografirali tako često kao danas zato što je fotografiranje bilo prilično skupo. Nije bilo dovoljno imati samo fotoaparat, već je bio potreban i foto film.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Fotografije koje smo snimili na fotoaparatu smo odmah podijelili na svoj pametni telefon. Osim toga, prije nego što smo isprintali fotografiju, nacrtali smo slatke stvari, malo smo pisali, a tek onda smo printali. I sve to pomoću samo jednog uređaja.

Uz tehnološke pojmove kao što su USB punjač i instant fotoaparat, uspoređivali smo različite kategorije: veličinu, težinu, način upotrebe i suvremenost.

CLIL sadržaj:

Imenice: instant camera, photo, Polaroid, USB charger, mobile phone, smartphone

Glagoli: take, look

Pridjevi: big/small; new/old; easy/difficult; light/heavy

Upitni oblik: Is this heavy? Is this camera old or new? Is this smartphone easy to use?

Imperative: Smile! Take a photo! Look at this photo!

Idiom: Say cheese!

Za kraj: praktična i zabavna aktivnost.

Sva su djeca fotografirala svoje prijatelje, a najveseliji dio je bio izlazak fotografije iz aparata.

Nastavak aktivnosti:

Zamolite djecu da donesu foto albume u kojima se nalaze fotografije kada su bili bebe. Na ovaj način ćete potaknuti interes djece jednih za druge i bolje međusobno upoznavanje. Zamolite roditelje da djeci opišu situaciju s određene fotografije kako bi je mogli objasniti i ispričati prijateljima. Na ovaj način izgrađujemo samopouzdanje kod djece te im omogućujemo stvaranje pozitivne slike o sebi.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće