Kada izvršiti prvi pregled vida kod djece?

12 ožujka, 2016

Kao roditelj, sigurno ste se pitali ima li Vaše dijete problema s vidom ili kada biste trebali zakazati prvi pregled vida Vašeg djeteta?

Pregledi vida kod djece su izuzetno važni, jer čak 7 do 14 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom. Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, jer djeca često bolje reagiraju na liječenje ukoliko se problem s vidom dijagnosticira dovoljno rano. Glavni krivac današnjice za to su razni ekrani, računala, tableti, TV, jer je sve više djece “ovisno” o nekim navedenim uređajima.

Kako otprilike prepoznati treba li Vaše dijete na pregled?

Posjednite dijete na dvosjed ispred TV-a. Uključite mu nešto što voli gledati, da zadobijete njegovu koncetraciju. Kad se dijete “unese” u gledanje, gledajte SAMO u njegove oči-neprestano. Ako se u prvih 20 minuta dijete ustrepće ili počne škiljiti, tako da gotovo zatvori oči, ali i dalje gleda, to je znak da se djetetovo oko bori s fokusiranjem predmeta na daljinu i privremeno si izoštrava sliku.

Ovaj naćin eventualnog otkrivanja slabovidnosti kod djeteta je ISKLJUČIVO amaterski i svakako se treba pridržavati uputa dalje u ovom tekstu. Optometristi i optičari smatraju da prvi pregled vida kod djece treba napraviti u dobi već od 12 mjeseci.

Nakon toga, pregled vida treba ponoviti u dobi od 3 godine, te još jednom prije polaska u prvi razred osnovne škole, u dobi od 5 ili 6 godina.

Za djecu školske dobi preporuča se ponavljati pregled vida svake dvije godine ukoliko dijete nema dijagnosticiranih problema s vidnom oštrinom. Djeca koja imaju potrebu za nošenjem naočala ili kontaktnih leća bi trebala kontrolirati vid jednom godišnje ili po preporuci svog oftalmologa ili optičara.

Vid kao i oštrina vida koje dijete razvije do navršene desete godine će ga pratiti cijeli život (ne računa se kada osoba dođe u 40-te godine, kada nastupa staračka dalekovidnost).

Prvi dječji pregled vida – što trebate znati?

Tijek samog pregleda ovisi o dobi djeteta, ali pregled uglavnom uključuje popisivanje povijesti bolesti, ispitivanje oštrine vida, utvrđivanje da li postoji potreba za nošenjem naočala, testiranje položaja očiju (strabizam – ”gledanje u križ” ili “bježanje oka”), procjenu zdravlja očiju, te ako je potrebno, recept za naočale.

Oftalmologa ili optičara će zanimati je li dijete već imalo problema s očima, te jesu li izvršeni ikakvi operativni zahvati na očima u prošlosti. Važan podatak je i nosi  li dijete već naočale ili kontaktne leće, ukoliko se ne radi o prvom pregledu vida.

Prilikom svakog pregleda vida kod djece, izuzetno je važno proširiti zjenice, jer se samo tako može dijagnosticirati recept za eventualne naočale. Na samo širenje zjenica, dijete treba pripremiti i pokušati objasiti da će mu se u oči staviti kapljica sredstva koja proširuje zjenice. Nakon obavljenog pregleda, djetetu će biti zamućen vid otprilike 3-4 sata, nakon čega će se vratiti u normalu.

Nemojte zaboraviti informirati liječnika ili optičara o obiteljskoj povijesti bolesti očiju, kao što je potreba za korekcijom vida uzrokovanom kratkovidnošću (-) ili dalekovidnošću(+), prisutnosti strabizma kod bližih članova obitelji ili prisutnost očnih bolesti.

Ukoliko ste i vi jedan od roditelja koji vjeruju školskim provjerama vida i njihovim rezultatima tada ste u krivu. Te jednostavne provjere mogu ukazati na neke osnovne i šture probleme, ali nikako sve probleme. Za najbolji uspjeh u školi, razvoju i životu vašem djetetu je potreban kvalitetan i temeljit pregled vida i zdravlja očiju od strane stručnjaka za oftalmologiju!

Jedan od ovakvih besplatnih pregleda i kontrola, kako za djecu, tako i za odrasle, možete obaviti i u Očnoj Optici Marko u Vinkovcima na adresi Kralja Zvonimira 17, gdje ćete nakon obavljenog pregleda znati više o očima i vidu vašeg djeteta.

Marko Slipčević/Optika Marko Vinkovci

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće