Vodene kozice – što učiniti?

12 ožujka, 2016

Vodene kozice su blaga, ali veoma zarazna bolest najpoznatija po karakterističnome simptomu – osipu, punome crvenih prištića koji svrbe i pretvaraju se u plikove pune tekućine. Vodene kozice su jedna od najčešćih dječjih bolesti a razdoblje od ožujka do svibnja najuobičajenije je vrijeme za njihovo dobivanje.

Što su vodene kozice?

Vodene kozice su česta dječja bolest. Obično se pojavljuju u lakšem obliku, ali mogu se pojaviti u težem obliku, posebno u sasvim male djece i odraslih. Vodene kozice uzrokuje virus varičela-zoster. Ako vaše dijete još nije preboljelo vodene kozice i dođe u kontakt s virusom, vjerojatnost da ih dobije iznosi 90 posto, a simptomi se pojavljuju od sedmog do 21. dana nakon zaraze.

Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži. Vodene kozice pojavljuju se u obliku mjehurića po cijelom tijelu, praćenih svrbežom.

Koji su simptomi?

Kod djece vodene kozice većinom započinju povišenom tjelesnom temperaturom, blagom glavoboljom, boli u mišićima, gubitkom teka, odnosno gripi sličnim simptomima koji traju tri do četiri dana.

U roku 12 do 14 sati na vrhovima prištića se počinju stvarati mjehurići koji su napunjeni bistrom tekućinom. Osip se u pravilu najprije javlja po glavi (i po vlasištu), zatim po trupu i na kraju po udovima, može prekriti cijelo tijelo uključujući kapke i dlanove. Osip se javlja na mahove, a svaki put kad izbije moguća je povišena tjelesna temperatura. Koža u predjelu osipa jako svrbi.

Vaše će dijete biti bolesno sedam do deset dana, a kad i zadnji mjehurić pukne i pretvori se u krasticu, više neće biti zarazno.

Što možete učiniti?

Nazovite djetetova pedijatra kako bi se virus evidentirao u djetetovu zdravstvenome kartonu, ali ne morate ga voditi liječniku – jer kozice su veoma zarazne, a liječnik tu ionako ne može puno učiniti. Oboljeli mogu početi širiti zarazu dva dana prije pojave osipa.

Neka vaše dijete bude kod kuće, u karanteni, sve dok se svi prištići ne pretvore u krastice – to je otprilike pet do sedam dana nakon što se pojavi prvi prištić, kažu pedijatri. Savjetuje se snižavanje temperature ibuprofenom ili paracetamolom te kupanje u otopini hipermangana, a na tržištu postoje i posebni losioni i tekući puderi koji umiruju svrbež i isušuju prištiće, ali se prije njihova korištenja posavjetujte s djetetovim pedijatrom.

Da biste što više smanjili mogućnost stvaranja ožiljaka, djetetu stavite rukavice na ruke i potpuno mu skratite noktiće kako biste spriječili oštećivanje djetetove kože i skidanje vrhova mjehurića, savjetuju liječnici. Starije dijete upozoravajte na to da prekrije usta ako kašlje ili kiše kako biste spriječili širenje zaraze na drugu djecu.

Kada otići liječniku?

Ako ste trudni i niste preboljeli kozice ili je vaše dijete bilo izloženo virusu, a ima manje od četiri tjedna. Širenje zaraze kozicama među pripadnicima tih dviju ranjivih skupina može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi. Također odmah posjetite liječnika ako primijetite da dijete ima bilo kakve neuobičajene simptome: ako se, primjerice, mjehurići ili koža upale, ako primijetite da dijete ima teškoća s disanjem ili se žali na bol u prsima.

 

Danijela Kockarević, odgojiteljica predškolske djece

Foto: www.klokanica.hr

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće