Kada odvesti dijete u kazalište?

15 ožujka, 2016

Jedno od pitanja roditelja malog trogodišnjaka jest i to kada dijete prvi put odvesti u kazalište. Na žalost, nema jedinstvenog odgovora na to pitanje. Puno ovisi o samom djetetu i o njegovoj sposobnosti da zadrži koncentraciju na određenoj aktivnosti određeno vrijeme. Obično se ta spremnost javi oko 3. godine, s time da neki mališani već sa 2 godine pokažu zanimanje, dok drugi ni sa 4 ne žele na miru sjediti i gledati predstavu. Ako pripadate ovoj drugoj skupini i vaš je prvi susret s kazalištem prošao neslavno, nemojte se uzbuđivati. Vjerojatno ste samo malo uranili.

Mališani u kazalištu

Kazalište za najmlađe poprilično se razlikuje od kazališta za odrasle. Dok odrasli šute, mirno sjede i gledaju što se zbiva na sceni, u dječjem je kazalištu živo. Tu se sve vrti oko interakcije glumca i djece. Samo tako glumac može održati pozornost razigranih klinaca. Zato se glumac trudi, postavlja pitanja djeci, moli ih za pomoć da ga upozore na dolazak negativnog lika ili da ga svi zajedno otjeraju s pozornice. Djeca se obožavaju na taj način igrati u predstavi i rado se uključuju u igru. Nerijetko od silnog uzbuđenja poskakuju na stolčićima, plješću, viču, komentiraju i silno se vesele svemu što se zbiva. To nije nimalo nepristojno. Dapače, to je vrlo zabavno i slatko ne samo djeci nego i čitavoj obitelj, a to je i bit kazališta za najmanje. Zato, pođite u kazalište i priuštite djetetu, ali i sebi, to lijepo iskustvo.

Teatar u kući

Moglo bi se reći da se prvi susret djeteta s teatrom događa u njegovoj kući. Naravno, pritom ne mislimo na obiteljske dogodovštine, već na igru s lutkicama. Sigurno ste već bili u situaciji da ste u rukama imali lutkice i izvodili male igrokaze s djetetom ili ste, recimo, držeći plišanog psića, pokazivali djetetu kako laje pas i sl. U slučaju da se baš niste puno ovako igrali, krajnje je vrijeme da priredite predstavu kod kuće. A kako to napraviti? Jednostavno! Uzmite djetetove lutkice, napravite malu scenu s paravanom i predstava može početi. Ne zaboravite da u kazalištu postoji predvorje, garderoba u nekima i kafić. Sve to pokušajte dočarati i u vašem kućnom kazalištu. Kad se na taj način upoznate s kazalištem, dijete će bez problema prvi put ući i u pravo kazalište u kojem će mu čitava situacija već biti poznata.

Priprema za prvi posjet kazalištu

 • Prije nego što kupite kartu za dječju predstavu, razmislite koliko je vaše dijete zaista spremno. Jedan od dobrih znakova jest djetetovo sudjelovanje u kućnim igrokazima i dijalozima te koliko se uspijeva usredotočiti na igranje uloga.
 • Uvijek birajte predstave koje odgovaraju djetetovoj dobi, to jest stupnju razvoja. To se odnosi i na one najmanje, ali i na one već velike. U suprotnom će djetetu biti dosadno i neće htjeti gledati predstavu. Također pripazite na sadržaj predstave, kostime i likove. Neka se djeca boje vuka, vještice ili mraka. Porazgovarajte o tome s djetetom prije predstave, posebice ako se inače boji takvih prizora. Razmislite je li vrijeme za prvi posjet kazalištu.
 • Za one najmlađe za prvi posjet kazalištu birajte lutkarske predstave. Dijete se najlakše opusti kad su lutke likovi jer ga to podsjeća na igranje kod kuće ili u vrtiću. Tada je i spremnije sudjelovati u predstavi.
 • Za najmlađe su najzgodnije lutke životinje koje dramatiziraju djeci već poznate basne ili bajke. Dobro je da dijete već poznaje sadržaj predstave jer će je tako lakše pratiti.
 • Malo stariji klinci od 4 ili 5 godina mogu bolje održati pozornost na predstavu pa će se oni moći polako upoznati i s glazbenim brojevima kao i s plesom u predstavama. Klincima koji su prvi put u kazalištu glazba ili ples mogu odvratiti pozornost od predstave i njezina sadržaja pa djeca brzo požele otići iz kazališta.
 • Kupite kartu nekoliko dana ranije. Tako ćete biti sigurni da vas vaša mjesta čekaju i nećete morati čekati u redu. Većina kazališta ima i telefonske rezervacije ili karte možete rezervirati preko interneta.

Praktični savjeti za roditelje

 • Iako si vi kao odrasli možete dopustiti da stignete 5 do 10 minuta prije početka predstave, posjet kazalištu s djetetom bolje vremenski planirajte i krenite ranije. Dijete se ne može tako brzo skinuti, a i nelagodno se osjeća u nepoznatom prostoru. Zato dođite 20 do 30 minuta prije predstave kako biste se u miru upoznali s kazalištem i pripremili za početak predstave.
 • Nemojte pretjerivati sa svečanom odjećom, ali nemojte niti doći u kazalište s blatnim čizmicama. Budite uredno i slojevito odjeveni kako biste, u slučaju da vam je vruće, mogli skinuti dio odjeće.
 • Želite li posjetiti i kazališni kafić, radije to napravite prije početka predstave kad u njemu nema toliko ljudi. Ne pretjerujte s grickalicama i sokovima jer će dijete morati usred predstave izlaziti na zahod. Djeca ne vole gužvu ili redove pa kafić možete i izbjeći tako da od kuće ponesete bocu s vodom i prije predstave obavite zahod.
 • Posjet kazalištu bit će najljepši ako je čitava obitelj zajedno. Svima vam to može biti lijepa uspomena. Osim toga praktično je da su dva odrasla s djetetom jer jedan odrasli može obavljati sve što treba obaviti (garderoba, karte), dok drugi roditelj može ostati s djetetom.

Izvor: www.roditelji.hr

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće