Djeca – superheroji koji spašavaju svijet

16 ožujka, 2017

Djeca u svojoj vrtićkoj dobi najviše i najlakše uče. Oni su kao spužve, upijaju sve što odrasli rade i kopiraju to ponašanje. Baš zbog toga im trebamo pružiti priliku da od nas uče ono što će ih jednog dana učiniti savjesnim i odgovornim „stanarima“ Zemlje. Tako smo se mi u Dječjem vrtiću Medenjak odlučili naučiti našu djecu ponešto o recikliranju i pružiti im priliku da postanu pravi superheroji koji će spašavati Zemlju od zagađenja.

Nismo ih zamarali teškim definicijama recikliranja, nego smo im pružili priliku da sami vide što to znači reciklirati. Oduševljenju aktivnostima nije bilo kraja. Zato vam donosimo neke od njih:

PUZZLE

  •  od prazne ambalaže pahuljica, čokolina, keksa i sl. možete izrezati puzzle kojima ćete animirati djecu. Ne zaboravite da su puzzle jedna od boljih igračaka za poticanje djetetovih logičkih sposobnosti, a recikliranjem prazne ambalaže na ovaj način u mogućnosti ste ponuditi nove motive svome djetetu češće i pri tome uštedjeti novac

PODMETAČI ZA ČAŠE

  • sve što vam je potrebno je malo kartona, stara majica i vuna. S ovakvim iskorištavanjem tkanine i vi i vaše dijete ste na dobitku. Dijete pletenjem povećava svoju kreativnost i koncentraciju, a vi ćete se imati čime pohvaliti kada vam gosti dođu. 🙂

KUGLANJE

  • dajte svome djetetu prazne plastične boce da ih oboji i napravite odličnu igru za cijelu obitelj. Kuglanjem djeca razvijaju preciznost i natjecateljski duh.

LABIRINT

  • svi se mi volimo počastiti novim parom cipela ili tenisica s vremena na vrijeme. Kako bi izbjegli osjećaj krivnje jer ste novac potrošili na sebe, a ne na dijete, od kutije za cipele izradite mu labirint. To je puno korisnija igračka nego puno onih koje kupujemo svojoj djeci. Rješavajući labirint, dijete uči metodom pokušaja i pogrešaka, razvija motoriku i gradi samopouzdanje.

ZDJELICE

  • kako biste izradili ovakve zdjelice potrebni su vam tkanina, ljepilo, prozirna folija i zdjelica koja će poslužiti kao kalup. Rezanjem tkanine i slaganjem izrezanih komadića tkanine, dijete razvija finu motoriku šake. Gotov proizvod možete iskoristiti za sitne dječje igračke, perlice, nakit i slično.

    Cijeli postupak navedenih aktivnosti i još sličnih možete pronaći ovdje.