Kako pronaći vrijeme za zbližavanje s djetetom ?

28 listopada, 2016

1

Svi znamo koliko djeca brzo odrastaju i koliko je važno provoditi kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, no pored svakodnevnih obveza i užurbanog načina života, roditelji teško pronalaze vrijeme za to. Količina provedenog vremena nije toliko važna koliko je važna kvaliteta, stoga, donosimo vam nekoliko savjeta kako možete iskoristiti svoje vrijeme na drugačiji način bez velikih ulaganja.

Ukoliko želite malo mira nakon napornog dana na poslu koji vam oduzima veći dio vremena i ne preostaje vam previše vremena za druženje s obitelji i vas same, pokušajte organizirati aktivnosti u kojima uživate i vi i dijete. Na taj način niste „pod pritiskom želje“ da radite nešto za sebe, nego jednako uživate u aktivnostima sami, kao i s djecom.

Razmislite o onome što volite, jer ideja je pregršt, no bitna je vaša volja. Evo nekoliko ideja u kojima se možete pronaći, ako volite:

 1. KUHATI/ PEĆI KOLAČE

Dajte djetetu male zadatke ovisno o njihovim sposobnostima i dobi, npr. da vam dodaju namirnice, pripreme namirnice za jelo, ako radite kifle, dajte im da ih napune željenim sastojkom. Dok to činite, razgovarajte o danu, podučavajte ih o vrstama jela, o povrću, o zdravlju, otkrijte im svoje male obiteljske tajne i prenesite obiteljsku tradiciju. Ako izrađujete kolače ili torte, dajte djeci da sudjeluju u odabiru kolača, ukrasa, oblika, boja. Dajte im da vam pomognu u mjerenju i vaganju sastojaka za njihov omiljeni kolač. Time možete vježbati i predmatematičke vještine tako da npr. prebroje koliko je potrebno jaja, kakvog su oblika, koje je najveće, koliko ide brašna, a koliko šećera, čega je više i slično, pretvorite to u igru i zajedničke trenutke kojih će se dugo sjećati.

3

2. ŠETNJE

Dajte djeci da odaberu lokacije za šetnje i  igru u prirodi. Omogućite im da iskuse sve vremenske uvjete i godišnja doba.

3. MULTIMEDIJE

Ako ste u mogućnosti, odvedite dijete u kino, pogledajte film po njihovom izboru. Ako niste, mogućnost izbora filma imate i u vlastitom domu. Kasnije možete komentirati likove, oponašati ih i kritizirati, igrati igru izdvajanja dobrih i loših likova, promijeniti kraj priče, izdvojiti omiljene likove, smiješne likove, promijeniti likovima imena i slične druge igre koje utječu na djetetov razvoj, a ujedno i povezuju vas s djetetom.

4. GLAZBU

Bavite se glazbom, ili je samo volite slušati, iskoristite tu ljubav i prenesite je na svoju djecu, motivirajte ih na ples i pokret, preslušavajte i analizirajte koje sve instrumente čujete, dramatizirajte i plešite s njima, možete organizirati i privatnu kućnu zabavu, pojačajte glazbu i ludirajte se zajedno sa svojom djecom, njima će svakako ostati u pamćenju, a pritom ćete se i vi dobro zabaviti i opustiti se. Nemojte biti samo promatrači svoje djece, nego aktivni sudionici u njihovom životu.

5. DRUŠTVENE IGRE

Organizirajte igre na otvorenom, vani možete kredom iscrtati polja za „čovječe ne ljuti se“, a vi možete biti figurice. Možete osmisliti svoju igru, uvesti svoja pravila i izraditi igru zajedno s djetetom. Mnogo ideja možete pronaći i na internetu.

(www.pinterest.com )

6. SLIKARSTVO I KIPARSTVO

Želite se likovno izražavati,  a nemate ideje ili vremena? Pitajte dijete, neka vam zada temu, ili se zajedno odlučite za neku temu pa radite istu temu svatko na svom „papiru“, potom možete analizirati i uspoređivati radove, učiti o likovnim elementima, miješnju boja i mnogim drugim elementima koje nam pruža umjetnost. Ako više volite modeliranje, pristupite tome otvorena uma, većina djece će vrlo rado sudjelovati u takvim aktivnostima. Možete zajedno kaširati i stvoriti likove čije ste karakteristike sami izmislili. Kasnije možete organizirati i malu kućnu izložbu.

45

7. KNJIGE

Čitajte djeci, mnogo! Izmislite priču za njih ili izradite svoju vlastitu priču/slikovnicu, potaknite djetetovu maštu i zapišite njegovu priču, oslikajte ju. Možete započeti rečenice, a dijete neka ih dovrši. Pjesme i brojalice, također su dobar materijal. Osmislite pjesmice u kojima sve riječi počinju s određenim slovom.

6

8. SPORT

Uživate u sportovima, vježbate i trenirate, održavate kondiciju. Ne zaboravite da je to potrebno i djeci. Vježbajte kroz igru, omogućite im da i oni osjete aktivnost, ali naravno , na zabavan i njima prilagođen način. Oponašajte predmete, radnje iz života, životinje ili čak druge sportove. Djeca će sudjelovati s oduševljenjem, a neće ni primijetiti da su odradila „trening“. Uz to i vi ćete biti aktivni i odraditi svoj planirani trening. Uz te radnje možete uključiti i pokrete s glazbom.

9. GLUMU

Podijelite uloge u obitelji, svatko neka svom liku dodjeli neku karakteristiku koju želi i predstava može početi. Igra uloga potiče razvoj mašte i kreativnosti kod djece. Možete se i natjecati u tome tko će napraviti luđu grimasu ili bolje prikazati emociju, a možete izraditi i vlastite lutke.

Poželjno je uključiti djecu i u kućanske poslove koje baš morate obaviti nakon radnog vremena. U to možemo svrstati aktivnosti kao što je postavljanje stola za jelo, spremanje nakon jela. Dajte im male zadatke. Sve su to aktivnosti koje djeci nisu prezahtjevne, mogu biti zabavne, a s njima se pruža prilika za male razgovore i druženja za koje inače nemamo vremena. Također u takvim situacijama učimo ih životno-praktičnim i radnim aktivnostima i uvažavamo njihove sposobnosti, što doprinosi njihovom samopouzdanju i  pozitivnoj slici o sebi. Ukoliko je nešto vrlo važno, pokušajte se dogovoriti s djecom da vas ne prekidaju dok ne izvršite svoj zadatak, ako vam to ne polazi od ruke, pokušajte im dati nešto čime će se okupirati dovoljno dugo dok ne obavite svoje obveze, tako ćete ih obaviti brže i preostaje vam više vremena za zbližavanje.

Ako ste u mogućnosti, pokušajte ne „nositi posao“ kući, kako fizički, tako i psihički. Probleme s posla ostavite ondje gdje pripadaju.

Kućanske poslove kao što su peglanje ili tiho čišćenje ostavite za vrijeme kada djeca odu na spavanje, tako će vam ostati više vremena koje možete kvalitetnije provesti s njima dok su budna. Djeca ionako ranije liježu nego odrasli, stoga, imat ćete dovoljno vremena.

Vrijeme koje provodite u vožnji do vrtića, trgovine ili neke druge aktivnosti iskoristite za razgovor, brojalice, pjesmice, pitalice i dr., tako, ne samo da će dijete biti zabavljeno i smirenije, nego ćete i vi  sami ostati smireniji vozač i nećete toliko zamjerati i primjećivati još jedno čekanje na crvenom ili pješaka koji baš sada mora prijeći cestu.

Vrijeme koje dijete ili vi  provodite za računalom, tabletom, pred TV-om svedite na minimalno tako da postavite granice unutar kojih je dozvoljeno korištenje i pregledavanje tih sadržaja. Na taj način možete umanjiti utjecaj medija i tehnologije na dijete, u zamjenu za to vrijeme izvedite dijete u šetnju.

Ukoliko imate kućnog ljubimca i izvodite ga van u šetnju, povedite i djecu/dijete, to ne mora biti šetnja cijele obitelji, dijete ponekad ima potrebu biti nasamo samo s jednim roditeljem.

Vrijeme za odlazak na spavanje pretvorite u vrijeme za zbližavanje i zabavu. Kada djeca ne žele ići spavati, dajte im dobru motivaciju da sami obave sve pripreme i legnu što prije u krevet. Možete organizirati i natjecanje u kojem sudjelujete i vi i dijete. Time ćete skratiti vrijeme otpora i bolje iskoristiti preostalo vrijeme. To možete postići tako što ćete im ponuditi dobre izbore koji idu i vama i njima u korist. Ponudite im npr. da izaberu između nekoliko knjiga, koju žele da im čitate. Pripremite knjigu prije nego su gotovi s pripremama, te ih tako „namamite“ u krevet čekajući ih spremni za čitanje. Kratka priča neće oduzeti previše vašeg vremena, a može uvelike utjecati na dijete i  na aspekte njegova razvoja, kao što su razvoj govora, mašte i kreativnosti. Također utječe i na djetetove emocije, jer se dijete poistovjećuje s likovima iz priča.

Vlastiti popodnevni odmor izbacite, ili svedite na minimum. Iako ste možda tjelesno iscrpljeni, iskoristite to vrijeme za aktivnosti s djecom, djeca vrlo često podižu raspoloženje, pogotovo ako im ponudite zanimljive aktivnosti. U zamjenu za popodnevni odmor, pođite leći ranije kako bi imali dovoljno vremena da se naspavate i odmorite za sljedeći dan.

Ako i dalje ne pronalazite vrijeme za uživanje u obiteljskim trenucima, pokušajte evaluirati vaše prioritete. Sagledajte ono što je najvažnije i ono što nije toliko bitno, i prema tim saznanjima organizirajte svoj dan i svoje obiteljske aktivnosti. Načinite popis zadataka koje morate obaviti sljedeći dan isplanirajte slobodno vrijeme. Postavite zabavu i dijete kao prioritet, učinite svaki dan, danom za pamćenje i za sebe i za djecu. Njihovo djetinjstvo će brzo proći, a ne želite se naći u situaciji u kojoj žalite za propuštenim prilikama.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće