Bitka s djecom oko odijevanja i izbora njihovih odjevnih kombinacija

Za svoje dijete želite nešto praktično i prilagođeno vremenskim uvjetima, no to kod vaše djece izaziva plač cijelo jutro i na putu do vrtića. Oni imaju bolju zamisao – majicu ili šarenu haljinu koja je primjerenija za ljeto nego zimu.

4

Ako je vaše dijete do jučer bez pogovora oblačilo ono što ste mu pripremali, a danas se već svađa oko izbora odjevne kombinacije znači da je počelo odrastati.

Alanna Levine, glasnogovornica Američke pedijatrijske akademije, objašnjava da je pobuna oko oblačenja, odnosno želja djece da se oblače sama, u stvari želja za neovisnošću, ali ujedno i testiranje granica do kojih mogu.

Kako s djecom izaći na kraj i organizirati odijevanje tako da vam svađe oko odjeće ne unište svako jutro i da ne zakasnite na posao po treći put istog tjedna? Možda vam ovi savjeti pomognu.

Pružite im izbor

Trogodišnjaci i četverogodišnjaci su obično pravi mali potencijalni diktatori, koji žele da sve bude po njihovom. Najlakše ćete ih “pokoriti” ako im pružite mogućnost izbora. Dakle, umjesto da djetetu striktno naredite što da obuče, ponudite mu da samo izabere. Pritom dajte da bira ono što biste vi htjeli da nosi, ali dva ili tri komada odjeće. Tako će dijete dobiti dojam da ono ima moć odlučiti samo.

Dopustite djetetu da ima svoj ukus

Vi možda ne volite vunu, jako usku odjeću, karirano i slično. Dopustite mogućnost da se i vašem djetetu nešto ne sviđa i da to ne želi nositi. Potrudite se biti fleksibilni i dozvoliti da dijete preferira određenu odjeću, no neka to bude u granicama zdravog razuma. Na taj ćete način pokazati da cijenite dječje mišljenje. Ako djevojčica želi nositi haljinu svaki dan, dopustite joj. Ako se bojite da će se prehladiti, samo dodajte još jedan sloj odjeće, tople tajice ili majicu ispod svega.

2

Vježbom do savršenstva

Do treće godine života većina djece savlada osnove oblačenja. Na primjer, znaju navući majicu preko glave, obući rastezljive hlače, skinuti donje rublje. Neke stvari su im kompliciranije, poput patentnog zatvarača i gumba, pa to savladaju nešto kasnije. No, mnoga djeca se  u stvari vole “mučiti” s tim stvarima jer im daju osjećaj odraslosti. Stručnjaci savjetuju da, ako imate dijete koje nije najspretnije u oblačenju, trebate mu što češće dopustiti da se samo oblači i bira svoju odjeću. Ako je dijete jako sporo, pustite mu da “vježba” vikendom kada niste u žurbi.

Utrkujte se s djetetom pri oblačenju

Naravno, vrtićanci i predškolci nemaju osjećaj, za razliku od vas, da će ujutro bilo gdje zakasniti. Radije će slagati kocke, provesti pred ogledalom pola sata ili gledati crtić nego se odjenuti. Imajući to na umu, pretvorite tu aktivnost u igru. I to igru u kojoj najbrži dobiva. Postavite štopericu na mobitelu i “mjerite” djetetu koliko brzo može navući hlače i majicu ili, ako imate dvoje djece, natječite se tko će se prije odjenuti. Neka pobjednik dobije neku sitnu povlasticu koja će ga razveseliti.

Planirajte unaprijed

Ako vaše dijete ima problema s jutarnjim oblačenjem i izborom odjeće, mogli biste osmisliti kolaž fotografija koje će ga lakše provesti kroz sve jutarnje aktivnosti. Fotografije mogu prikazivati buđenje, umivanje, pranje zubi, oblačenje, doručak. Objesite kolaž u dječju sobu gdje ga ono može pratiti svaki dan te rutinom naučiti obavljati aktivnosti brže.

Još jedno planiranje unaprijed pomaže: Pokušajte se dogovoriti s djetetom večer prije oko odjeće koju će nositi idućeg dana, jer će te na taj način efektno izbjeći suze i ispade bijesa.

1

Dopustite da dijete osjeti hladnoću

Mnogi roditelji veliku bitku vode oko nošenja zimskih jakni i kaputa. Djetetu nije jasno zašto bi u kući, gdje mu je toplo i ugodno, trebalo još navući debelu vestu i zakopčati debelu pernatu jaknu te staviti šal i kapu?! No, kada izađe van, a trebali biste mu dopustiti da izađe, sigurno će promijeniti mišljenje. No, nemojte “začiniti” situaciju komentarom “rekla/rekao sam ti”, niti odmah pozvati dijete da navuče jaknu iako ste u strahu da će se prehladiti.

Neće mu ništa biti u tri minute, a možda će savladati važnu lekciju. Nosite djetetovu jaknu, tako da vas mora doći tražiti da ju obuče. Idući put ga možete nježno podsjetiti kako bi bilo bolje da obuče jaknu jer je vani jako hladno. Velike su šanse da će se dijete sjetiti svojih smrznutih prstiju te da će biti puno spremnije na suradnju nego prethodni put.

IZLAZAK IZ KUĆE S PREDŠKOLCEM

Vaše dijete je sad već poraslo i vi ste se vratili na posao, a dijete ide u vrtić ili imate neki drugi oblik čuvanja. Vaši jutarnji zadaci su oblačenje, higijena, doručak. Iako lista nije dugačka, važno je da motivirate svoje dijete na obavljanje te rutine kako ga ne biste morali požurivati. Potrebno je da odvojite dovoljno vremena jer je dječji ritam sporiji od našeg. A za motivaciju možete za svaki uspješno obavljeni zadatak imati dogovor da dijete nacrta sunce, smješka i sl. te da taj papir stoji na vidljivom mjestu. I za recimo kada prikupi 5 smješka dobije malo veću nagradu u vidu nečega što jako voli. Kako biste dijete učili organiziranosti i rasporedu, kupite mu neki zabavnu budilicu koju samo izabere, koja će ga motivirati da se radosno ustane. Noć prije odaberite uz pomoć svog djeteta što će obući sljedeći dan, a možete dogovoriti i jelovnik za doručak. Važno je da djetetu dajete da samo izabere, ali između 2 ili 3 stvari jer će ga previše izbora zbuniti i učiniti nervoznim. Također, sve nove vještine poput oblačenja, zakopčavanja, vezivanja vezica, učite popodne i uvečer, a jutro neka ima svoju rutinu bez nepotrebnih izazova.

Savjeti i trikovi

– Osigurajte ujutro više vremena kako ne biste požurivali dijete.

– Motivirajte dijete na obavljanje jutarnje rutine.

– Kupite djetetu budilicu  po njegovom izboru.

– Noć prije pripremite što će dijete obući i dogovorite jelovnik za doručak.

– Dajte djetetu da bira, ali ne između više od tri mogućnosti.

– Jutro nije vrijeme za učenje novih vještina.

Marija Rajič, odgojitelj predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće