Od kuda je doskakutao uskrsni zeko?

25 ožujka, 2016

Bliži se Uskrs, a zajedno s njim raste i uzbuđenje svakoga djeteta koje željno iščekuje zeca koji će u rano jutro doskakutati do svježe napravljenog gnijezda i donijeti poklončiće.

Uskrsni zeko je u cijelom svijetu vrlo značajan baš kao i Djed Božićnjak. Prema legendi, samo su dobra djeca mogla dobiti obojena jaja od zeke pa je u tom aspektu legenda o uskrsnom zecu zapravo vrlo slična onoj o Djedu Božićnjaku.

Onim najmlađima nikako ne želimo kvariti idilu i otkrivati tajne, no ipak donosimo nekoliko starih legendi i priča o uskrsnom zecu za sve one koji su već otkrili tko zapravo puni gnijezda kako bi saznali „Od kuda je zapravo doskakutao uskrsni zeko?”

Odakle potječe priča o zecu?

Točan odgovor na ovo pitanje zapravo je nemoguće dobiti jer postoje razne verzije ove priče.

Uskrsni zeko se prvi puta se spominje u ranim godinama 15. stoljeća. Neki ga izvori spominju kroz simboliku predkršćanske nauke o plodnosti, a drugi izvori ukazuju na njegovu ulogu u kršćanskoj ikonografiji. Zec je, naime smatran najplodnijom životinjom proljetnog razdoblja i kao takav simbolizira nov život.

Ozbiljnijom analizom podrijetla priče o zecu bavio se Jacob Grimm, jedan od dvojice čuvene braće Grimm koja su nas kao djecu uveseljavala svojim bajkama, koji je u svom djelu Njemačka mitologija zaključio kako podrijetlo te legende treba tražiti u predkršćanskim tradicijama. Grimm je također došao do zanimljivog otkrića da se u paganskim, predkršćanskim kulturama na području današnje Njemačke, javljala boginja Ostara iz čijeg imena se može izvući riječ ‘Ostern’ koja na njemačkom jeziku znači ‘Uskrs’.

Zašto nam pisanice donosi zec, a ne kokoš?

Božica plodnosti Ostara, pretvorila je pticu u zeca, zec je bio brz poput ptice, ali ipak je bio razočaran što nije ptica, te mu je Osara jedan dan u godini omogućila da liježe jaja, baš poput ptice. Zbog toga je kasnije u priču ušlo i uskršnje gnijezdo.

Zanimljivo je da je Grimm također uspio pronaći vezu između Uskrsa i slavenske boginje proljeća, Vesne, vjerojatno između ostaloga povezujući njeno ime s izrazom ‘Vazam’ koji u našem jeziku također označava Uskrs.

Stara Njemačka priča o uskrsnom zecu

Priča kaže kako je jedna siromašna žena u svome vrtu sakrila obojena jaja kao dar svojoj djeci. Dok su ih djeca tražila, vidjela su zeca i povjerovala kako im je upravo zec donio jaja i sakrio ih. Od tada su svakoga Uskrsa njemačka djeca pravila gnijezda od trave i grančica u svojim vrtovima, ne bi li došao uskršnji zec i donio im jaja i darove. Običaj se proširio na cijeli svijet.

Zec je bio i omiljena životinja anglosaksonske božice proljeća, Eastre (od čijeg imena potječe današanji naziv za ženski hormon estrogen).

Izvor njegova povezivanja sa Uskrsom nalazimo u Njemačkoj u 16.st, a prve jestive zečeve su proizveli u 19.st., načinjene od tijesta i šećera.

Europska legenda

Kaže da zec nikada ne zatvara svoje oči te da čitavu noć promatra ostale životinje, pa je tako postao simbolom Mjeseca. Stoga ga se povezuje sa Uskrsom jer i sam datum određivanja Uskrsa ovisi o punome Mjesecu.

Izvor: www.sib.hr

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće