Povežite učenje boja i brojeva na njemačkom!

11 studenoga, 2015

Kako možete iskoristiti svakodnevne predmete, dječje pjesmice, papir i bojice za učenje boja i brojeva te njihovo povezivanje? Mi smo to radili na njemačkom jeziku, ali ovaj način možete primjeniti na bilo kojem stranom jeziku.  Sve što vam je potrebno vjerojatno imate na dohvat ruke. Mi smo koristili žetone različitih boja, bojice, pjesme Das Farbenlied i das Zahlenlied, komad bijelog papira za crtanje i maštu.  Opis postupaka koje smo koristili se odnosi na dva školska sata.

Na prvom satu smo koristili žetone različitih boja. Mi imamo gotove žetone, ali možete izrezati krugove od papira u boji ili od bijelog papira koje dijete može obojiti. Započeli smo sa žutom i ljubičastom bojom. Svako dijete je dobilo jednostavnu uputu da uzme određeni broj i određenu boju žetona, npr. zwei lila. Treba izbjegavati duže upute te se treba usredotočiti na broj i boju. Nakon ovoga, treba uključiti i drugu boju, npr. dvije žute i pet ljubičastih. Kada djeca podijele sve žetone, potrebno je uključiti i druge boje.

DSCN4322

U sljedećoj igri smo uključili i kartice s brojevima. Svako dijete je izabralo jednu karticu s brojem određene boje. Zadatak je bio odabrati točan broj i boju žetona. Pri tome djeca trebaju izgovoriti broj, npr. pet smeđe (fünf braun) te brojati od jedan do pet dok stavljaju pet žetona na odgovarajuću karticu.

DSCN4339

Sljedeći sat započnite s pjesmicama Das Farbenlied i Zahlenlied. Omogućite djeci slobodno kretanje i plesanje dok slušaju ove glazbu. Das Zahlenlied im je posebno zanimljiv zbog ritma i neobičnih glasova.

 

Nakon što ste dva puta poslušali obje pjesmice kao aktivnosti za ponavljanje boja i brojeva, stavite različite bojice na stol tako da ima dovoljan broj bojica iste boje za svako dijete. Prozovite jedno dijete i kažite ime boje, a dijete treba uzeti odgovarajuću bojicu. Kada su svi ponovili boje i usvojili nazive, poslušajte ponovno pjesmicu Das Farbenlied. Zaustavite nakon svakog stiha i zamolite djecu da nacrtaju ono što čuju

 

 

DSCN4403

 

Donosimo vam tekst pjesme i crteže za odgovarajuće stihove. Pjesmici smo dodali jednog crnog psa (einen schwarzen Hund) kao što možete vidjeti na crtežu.

DSCN4417

Liebe Kinder habt ihr schon eine Lieblingsfarbe

Blau wie Wasser (plavo kao voda)

DSCN4419

 

Grün wie Gras (zeleno kao trava)

 

DSCN4420

Rosa wie ein Schweinchen (ružičasto kao praščić)

DSCN4424 DSCN4423

 

Rot wie Kirschen (crveno kao trešnje)

DSCN4425

Orange wie Möhren (narančasto kao mrkve)

DSCN4426

Gelb wie die Sonne (žuto kao sunce)

DSCN4420

Weiβ wie der Schnee (bijelo kao snijeg)

Oder schwarz wie die Nacht. (ili crno kao noć)

DSCN4427

Na kraju pogledajte još neke radove.

DSCN4422 DSCN4430 DSCN4431

Pjesmicu poslušajte ovdje:

 

Cilj ova dva nastavna sata je bio usvojiti boje i brojeve pomoću svakodnevnih predmeta tako da se djeca uključe u što veći broj raznolikih aktivnosti pomoću kojih se vježbaju ciljani sadržaji. Ukoliko želite proširiti ove aktivnosti, dodatne ideje potražite ovdje:

 

 

 

 

 

 

 

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće