Senzoričke bočice

25 siječnja, 2016

Senzoričke igračke najbolji su način za razvijanje senzoričke integracije. Tako djeca uče kroz igru, a istovremeno su zabavljeni.

U nastavke donosimo nekoliko ideja za senzoričke bočice – korisne i praktične igračke kroz koje Vaše dijete može istraživati, učiti, zabavljati se i razvijati.

Magnetna boca – “OČISTIMO MORE!”

Kako biste potaknuli dijete na promatranje i istraživanje, napravite magnetnu bočicu. Ukoliko joj date i temu, kroz igru možete provući i neke informacije koje želite da dijete zapamti. Igrajući se s magnetnom bocom, dijete će naučiti ponešto o svojstvima magneta, možete mu objasniti što se zapravo događa s metalnim predmetima unutar bočice i zašto oni drugi predmeti ostaju na svom mjestu bez obzira na kretanje magneta. Ukoliko odlučite napraviti bočicu s temom mora kao mi, možete razgovarati s djetetom o morskim životinjama i biljkama, o disanju pod vodom, o životu ljudi koji žive na moru ili slično. Također, “čisteći more”, možete razgovarati i o očuvanju okoliša te potaknuti djetetu svijest o tome što ono može učiniti kako bismo živjeli u čistoj i očuvanoj prirodi. Dijete će i samo započeti temu koja ga zanima, a vi se tada potrudite odgovoriti na sva pitanja i zadovoljiti njegovu znatiželju.

Evo sastojaka za magnetnu bočicu:

Čista prozirna bočica

Prozirni ili svjetloplavi tekući sapun

Prehrambena boja (plava)

Perlice u obliku morskih životinja i/ili biljaka

Metalni čavlići i/ili nekoliko kovanica

Magnet

U bočicu uspite tekući sapun te kapnite nekoliko kapi prehrambene boje. Dodajte perlice i metalne čavliće/kovanice. Nakon toga, ukoliko je potrebno, dospite još tekućeg sapuna kako bi bočica bila puna. Čep bočice s unutarnje strane namažite jakim ljepilom te dobro zatvorite bočicu.

Dajte djetetu magnet i recite mu da ih mora ukloni ono što tamo ne pripada. Kada prisloni magnet na bočicu, počinje zabava i istraživanje.

Budući da će se metalni predmeti ponekad odvajati od magneta (zbog bočice i nespretnih dječjih ruku), ovo je i način da vježbate finu motoriku i preciznost.

Savjet više: U bočicu možete dodati i malo glitera pa će more svjetlucati!

Ovako je to izgledalo kod Medenjaka!

[pb_gallery image=”2681,2689,2688,2690,2691″][/pb_gallery]

 

Istraživačka bočica – “LIVADA”

Ova bočica potaknut će djecu na istraživanje i promatranje. Vježbat će uočavanje sitnih detalja i održavanje koncentracije. Također, uz ovu bočicu možete s djetetom razgovarati i kukcima i životinjama koje žive u travi, ili biljkama te onome što im je potrebno za rast i razvoj. Svaka tema koja djetetu padne na pamet je odlična tema, važno je samo da strpljivo odgovarate na pitanja i dijelite djetetovo oduševljenje!

Djetetu možete i zadati što u travi treba naći. Kada nađe, neka ono zada Vama!

Evo sastojaka za istraživačku bočicu:

Prozirna, čista i suha bočica

Obojeni zeleni pijesak ili sitni kamenčići

Sitne perlice raznih oblika i boja

U bočicu uspite pijesak, te dodajte perlice. Unutrašnjost čepa namažite ljepilom te dobro zatvorite bočicu. Protresite i zabava može početi!

Što će u bočici tražiti Medenjaci, pogledajte na fotografijama!

[pb_gallery image=”2682,2680,2685,2695″][/pb_gallery]

 

Bočica za smirivanje

Kad želite dijete malo smiriti prije odmora ili spavanja, dajte mu bočicu za smirivanje.

Evo što Vam treba za izradu:

Prozirna čista bočica

Voda

Biljno ulje

Perlice

Gliteri

Prehrambena boja

U bočicu uspite 3/4 vode koju obojite s nekoliko kapi prehrambene boje po želji. Ubacite šarene perlice i glitere, te ostatak boce ispunite uljem. Čep namažite ljepilom te dobro zatvorite bočicu. Protresite!

Dijete će ovakvu bočicu okretati i promatrati što se u njoj događa te će ga to smiriti.

Medenjaci su to učinili ovako:

[pb_gallery image=”2684,2687,2698″][/pb_gallery]

 

Želimo Vam odličnu zabavu i veselo istraživanje!

 

Kristina Gvozdić, magistra psihologije

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće