Djeca i grataž

Grattage (franc.) ili grataž je slikarska tehnika koja nastaje slaganjem debelog sloja pastele te struganjem gornjeg djela pastele.

Još jedan način izrade grataža je taj da se sloj pastele prekrije tušem ili crnom temperom te se zatim struže gornji pokrov.

Ove jeseni Medenjaci su odlučili jesenskom lišću odjenuti malo drugačije ruho, a to su učinili uz pomoć ove tehnike. Djeca su bila oduševljena pa vam u nekoliko koraka donosimo postupak kako bi i vi isprobali i uvjerili se koliko je zabavna ova tehnika.

Na malo deblji bijeli papir (mi smo koristili hamer papir) nanijeli smo sloj pastele. Koristili smo boje jesenskog lišća- zelenu, crvenu, žutu i narančastu. Na jednom papiru boje su miješane dok smo na drugom bojali red crvene, red zelene, red narančaste pa red žute.

Idući korak je nanošenje tuša preko pastela. Koristili smo crni tuš i kist za vodene boje. Kako su pastele masne, tuš neće odmah prekriti sve pa ukoliko je potrebno treba prijeći dva puta.

Kada se osušilo izrezali smo taj papir u lišće različitih oblika. Ukoliko želite možete ga ostaviti u komadu ili izrezati u neke druge oblike.

Sljedeći i najzabavniji korak je struganje gornjeg sloja, odnosno tuša. Za struganje smo koristili roštilj štapiće. Djeci je posebno bilo zanimljivo jer se nismo još poigrali s ovom tehnikom. U našoj sobi se čulo: „Teta otkrio sam zelenu boju!“, „A ja pink.“, „Mi bi još lišća.“, „Ajme koja čarolija!“.

No Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *