Ukusne praline by Bistrići

Ukusne praline by Bistrići

Vježbe iz praktičnog života imaju za cilj pomoći djetetu da se osamostali, da zna pomoći samo sebi i da ne ovisi o drugima. Slavna talijanska pedagoginja Maria Montessori svela je to u jednu rečenicu, koja je ujedno i moto njene pedagogije: „Pomozi mi da to učinim sam.“ Te vježbe također imaju važnu ulogu u razvijanju fine i grube motorike. Pomažu djeci u razvoju koordinacije i koncentracije, preciznosti, orijentacije i reda, samostalnosti i neovisnosti kao i socijalnoj prilagodbi.

Vježbe iz praktičnog života mogu se podijeliti na:

1. predvježbe kojima je cilj koordinacija i kontrola pokreta
2. glavne vježbe kojima je cilj usvojiti radnje potrebne za vođenje

Bistrići su odlučili napraviti praline za Valentinovo i tako na zanimljiv način činiti dobro za svoj cjelokupni razvoj.
Neke od potrebnih stvari za izradu pralina su: čokolada, nožići, voda, kuhalo, silikonski kalupi, kuhača, posude, vrećica.
Izradu pralina počeli smo rezanjem čokolade na kockice.

Idući korak bio je otapanje čokolade. Vodu smo prokuhali u kuhalu te smo čokoladu otapali na pari. Kuhačom smo miješali kako bi ubrzali proces. Naravno, kako opreza nikad nije dosta, koristili smo zaštitne rukavice.

Našim pralinama odlučili smo dodati i malo šarenih mrvica, kako bi bile još ukusnije. Djeca su mrvice pažljivo prstima stavljali u silikonske kalupe.

Kada se čokolada otopila i kada su kalupi bili spremni zadnji korak bio je ulijevanje čokolade u kalupe. Otopljenu čokoladu stavili smo u plastičnu vrećicu te smo zatim vrh vrećice odrezali škarama. Čokolada je polako krenila curit i još ju je samo trebalo uliti u kalupe.

Nakon svih ovih koraka naše praline bile su spremne za hlađenje. Stavili smo ih u hladnjak i nestrpljivo čekali kako bismo vidjeli konačni rezultat.

Kada su se dovoljno ohladile izvadili smo ih iz kalupa i upakirali u celofan. Svi su dobili svoje praline koje su ponijeli kući.

Bistrići su uživali prilikom izrade i kušanja pralina. Sve ove vježbe, osim što su bile slatke, imale su veliku važnost za razvoj djeteta. Rezanjem nožićem, sipanjem mrvica te miješanjem čokolade djeca su razvijala finu motoriku šake. Prilikom sipanja mrvica u kalupe djeca su razvijala koordinaciju i preciznost pokreta.

Više o procesu nastanka naših pralina možete pronaći ovdje.

No Comments

Comments are closed.