Donošenje igračaka u vrtić

5 siječnja, 2017

Svima vam je poznato naše pravilo da se igračke u vrtić donose samo petkom. No, nažalost, ne pridržavaju se svi roditelji toga. Nedavno smo dobili upit jedne mame koja je pitala jesmo li promijenili to pravilo jer ona vidi da dosta djece donosi igračke i ostalim danima pa onda ona ispadne ”zločesta mama” pred svojim djetetom jer se odlučila držati pravila i poštivati ih.

vrtic

Poštivanje pravila vrtića je poštivanje teta koje su to pravilo odredile, a kada dijete povjeravate nekome na čuvanje onda se podrazumijeva da tu osobu morate poštivati i vjerovati joj. Tete nisu odredile to pravilo kako bi vama stvorile probleme kod kuće jer se djeca bune i plaču što ne smiju ponijeti igračku. Odredile smo to pravilo jer djeca u vrtićkoj dobi trebaju imati jasno postavljene granice. U suradnji s vama pokušavamo svako dijete odgojiti tako da jednog dana izraste u zrelu i stabilnu osobu. Za početak ih učimo odgađati ispunjenje želja. Znamo da ste slabi na svoje dijete i da želite što manje suza u njihovom životu, ali dijete mora znati da ne može uvijek dobiti ono što poželi. Stavite sebe svako jutro u situaciju da možete ispuniti svaku svoju želju, većina vas bi, naravno, prvo htjela ostati duže u krevetu ili bar u pidžami otići na posao, tamo biste prvo htjeli popiti hektolitre kave, ali radno vrijeme i radni ritam to ne dopuštaju. Zbog toga biste i vi mogli imati bijesne ispade i plakati pred šefom, ali se svejedno ništa ne bi promijenilo. Onako kako je vaš šef ustrajan u svojim pravilima i ima jasno postavljene granice tako trebate imati i vi sa svojim djetetom.

Ako je pravilo vrtića da se igračke donose samo petkom, koliko god dijete plakalo, ljutilo se ili bijesnilo, ne trebate mu popustiti da ih nosi i ostalim danima. Njihova ljutnja je prirodan način iskazivanja osjećaja i normalno je da se ponekad ljute na vas.

Ne postoje savršeni ljudi, ne postoje savršene tete u vrtiću, ne postoje savršeni roditelji i nemojte trošiti svoju energiju pokušavajući im u svemu ugoditi, vjerujte, nemoguće je. Dijete tijekom svog života uvijek ima nekakve zamjerke za svoje roditelje –  u mlađoj dobi je mama zločesta jer nije dopustila da ponese igračku u vrtić utorkom, u adolescentnoj dobi su roditelji ‘grozni’ jer nisu dopustili da izlazi kad, gdje i s kim hoće, u studentskim danima mama dosađuje svakodnevnim pozivima da se toplo obuče jer je vani hladno. Sagledajte svoj život unazad, sjetit ćete se da ste i vi često bili uvjereni da imate grozne roditelje, ali kad pomislite na osobe koje najviše volite – oni su pri vrhu liste. Neće vas vaše dijete manje voljeti ako ga naučite da ono ne može upravljati vama i da postoje pravila koja se moraju poštivati. Ovdje se ne radi samo o igračkama, ovdje se radi o svakodnevnim situacijama u kojima roditelji idu linijom manjeg otpora i popuštaju. Ne treba im popuštati, nisu oni roditelji vama nego vi njima. Nijedan roditelj se ne treba osjećati kao da čini zločin  jer nije dopustio djetetu da ponese igračku u vrtić kada to nije dozvoljeno nego se treba osjećati kao snažan roditelj koji će odgojiti isto takvo dijete. Pustite ih da očvrsnu.

Odgađanje ispunjavanja djetetove želje može samo koristiti, nikako naškoditi. Isto kao i postavljanje granica. Da budemo jasni, ovdje ne govorimo o osnovnim dječjim potrebama kao što su odjeća, hrana, spavanje, ljubav, zdravlje..

 

Kako bismo rasvjetlili problem donošenja igračaka ponovit ćemo pravila još jednom:

          igračke može svakodnevno donositi samo dijete u procesu prilagodbe kako bi lakše prebolilo odvajanje od roditelja;

          dijete koje spava tijekom svog boravka u vrtiću također može svakodnevno nosit plišanca s kojim spava, ali ga treba ostaviti u ormariću, tete će ga prije spavanja donijeti u spavaonicu;

          tete će svakom djetetu uzeti igračku i spremiti ju ukoliko ju je donijelo bilo kojim drugim danom

          svako dijete treba donijeti samo jednu igračku

          igračke ne  smiju biti presitne niti sadržavati sitne dijelove zbog opasnosti od gušenja

          uvijek postoji mogućnost da se ta igračka pokida ili zagubi

          kinetički pijesak, perlice i slično nisu poželjni

          pernica nije igračka, nju mogu nositi svaki dan

Hvala svim roditeljima koji se pridržavaju ovih pravila, a unaprijed hvala i onima koji će promijeniti naviku svakodnevnog donošenja igračaka.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće