Zaštita djece od sunca

15 lipnja, 2016

Dani su sve dulji, sunce sve bliže, a osim onih dobrih učinaka sunca na zdravlja, ne treba zaboraviti i na one štetne. Malo sunca dobro je za svakoga jer je prirodni izvor vitamina D, ali previše sunca može biti štetno i čak povrijediti dječju kožu, kao i oči. Dječje oči nisu u mogućnosti tako dobro blokirati sunčeve zrake, kao oči odraslih. Većina oštećenja očiju uzrokovanih suncem skupljaju se tijekom dužeg perioda i mogu dovesti do ozbiljnih problema u odrasloj dobi. Ipak, nemojte mislite da djeca moraju cijelo vrijeme biti unutar četiri zida. Samo se trebate pridržavati nekoliko pravila kojima ćete zaštiti svoje najmlađe, kako bi skupa mogli uživati u prirodi, suncu i moru. Dječja je koža na sunce osjetljivija od odrasle, jer je njen pigmentni sustav nezreo sve do puberteta. Svaka opeklina znači i oštećenje kože te smanjenje njenog sunčevog kapitala koji se ne obnavlja. Pravilna zaštita djece ključna je za njihovo zdravlje tijekom cijeloga života. Odmor s našim najmlađima često je zahtjevan, jer se potrebno prilagoditi dječjem bioritmu, a pazimo i da izbjegavamo sunce između 11 i 16 sati kad je ono najjače. Uz zaštitni faktor potrebno je pripaziti i na uporabu pokrivala i primjerenih naočala, a djeci je pri igranju na plaži potrebno obući majicu.

Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože starijeg djeteta. To se pogotovo odnosi na bebe mlađe od 6 mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzročiti opekline, čireve i druga oštećenja kože. Stavite bebi šešir široka oboda i sunčane naočale. Obucite bebu u laganu, prozračnu odjeću koja joj može prekrivati ruke i noge. Ako je beba starija od 6 mjeseci, možete namazati kremu po cijelom tijelu. Najbolji proizvodi za bebu štite i od UVA i UVB zraka. Većina zraka s kojima naša koža dolazi u kontakt su UVA zrake, koje mogu ošteti kožu. UVB zrake mogu oštetiti i kožu i oči i oslabiti imunitet, pa je najbolje dobro pročitati opis proizvoda kako bi bili sigurni u visinu zaštite. Svaka krema ima označen faktor zaštite od sunca (SPF). Što je viši, zaštita je bolja. Nemojte zaboraviti nanijeti kremu na usniceuške i stražnji dio vrata. Iako vaše dijete nema na oko vidljive opekline, ipak može imati oštećenja kože. Većina oštećenja ne događa se na plaži već u svakodnevnom životu. Kad roditelji idu s djecom na plažu, više su svjesni štetnog utjecaja sunca i redovito ih mažu kremom za sunčanje. Potrebno je zaštititi djecu i prilikom odlaska u parku ili šetnju.

Valentina Lovrić, odgojiteljica predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće