Želučane viroze kod djece – što učiniti?

17 travnja, 2016

Boli ga trbuščić, povraća, ima proljev… kako preživjeti želučanu ili crijevnu virozu?

Gotovo sva djeca ovo prebole, doduše uz povraćanje, proljev, mučninu i suze, ali probavne tegobe uzrokovane virusima umori i roditelje i djecu. To je neugodno oboljenje koje zahtijeva pravilnu njegu i odmor.

Što je to želučana viroza?

Želučana viroza je kratkotrajna, ali neugodna bolest tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac (i/ili crijeva) s tipičnim simptomima povraćanja, mučnine i proljeva. Najčešći uzročnik je tzv. rotavirus koji se češće pojavljuje u zimskim mjesecima, dok na proljeće i tijekom ljeta želučane tegobe većinom uzrokuju tzv. adenovirusi i ekovirusi. Štoviše, djeca tako često imaju probavne tegobe upravo zato što ih uzrokuje tako velik broj virusa.

Unatoč tome što su neugodni, većina djece ih preboli za nekoliko dana uz pravilnu njegu, dovoljno odmora i tekućine.

Kako ćete prepoznati da se radi o želučanoj virozi, a ne o trovanju hranom?

Kod želučane viroze simptomi mogu biti različiti. Neka djeca žalit će se samo na bol u želucu, laganu mučninu i imat će smanjeni apetit, neki će samo povraćati, drugi imati proljev, a u najgorem slučaju bit će to kombinacija svega navedenog. Ponekad se kod djece javlja i temperatura, a bolest će biti toliko ozbiljna koliko se simptoma pojavi.

Kod trovanja hranom javljaju se neki slični simptomi, a najčešće se javljaju vrlo brzo nakon što je pokvarena hrana pojedena. Kod trovanja hranom najčešće nema temperature i nakon povraćanja ili mekane stolice, odnosno izbacivanja pokvarene hrane iz organizma, simptomi se smiruju. S druge strane, želučana viroza traje najmanje tri, a najviše sedam dana.

Kada zvati i/ili posjetiti liječnika?

Ukoliko se radi o bebi koja je mlađa od godinu dana, obavezno je odvedite pedijatru ako nakon 24-48 sati ne vidite poboljšanje stanja. Zbog proljeva i povraćanja djeca su pod velikim rizikom od dehidracije, a kod beba se dehidracija javlja puno brže i s ozbiljnijim posljedicama.

Liječnika odmah treba posjetiti ako u proljevu ili povraćanju primjetite tragove krvi, jer to nije uobičajeno kod želučanih viroza. Ukoliko primjetite krv, može se raditi o ozbiljnijoj bakterijskoj infekciji.

Liječnika obavezno posjetite i kod svake probavne viroze koja traje duže od dva dana za djecu mlađu od 2 godine, a kod starije djece ako viroza traje duže od tri dana, bez znakova poboljšanja.

Kako pomoći djetetu?

Najbolje je dijete ostaviti kod kuće i nikako ga ne slati u vrtić ili školu. Neka leži i odmara na toplom. Temperaturu  treba skidatie već provjerenim metodama, ali paziti da lijekovi dodatno ne iritiraju probavni sustav. Ako dijete ne želi jesti, to je normalno, ali je izuzetno važno da unosi u organizam dovoljno tekućine. Vaš zadatak je da djetetov organizam održite hidratiziranim.

Kako spriječiti dehidraciju?

Najbolje je davati običnu vodu, prirodni voćni sok (bez dodanog šećera) koji možete također razrijediti vodom, nezašećereni prirodni čaj, juhu ili napitke bogate elektrolitima. Izbjegavajte gazirane sokove i colu, odnosno napitke koji imaju kofeina. Kofein je diuretik koji potiče mokrenje i može potaknuti i dehidraciju organizma.

Kako bi dječji organizam zadržao potrebnu tekućinu, neka djeca piju manje količine tekućine, ali češće. To je otprilike 0,2 dcl tekućine svakih 30 minuta za djecu mlađu od 2 godine, te ista količina tekućine za stariju djecu, ali svakih 15 minuta.

Kako ćete prepoznati je li došlo do dehidracije organizma?

Kod beba, to se može saznati prema broju pelena koje ste promijenili, pa brojite kod kuće da vidite je li mokrenje smanjeno u odnosu na “zdrave” periode. Kod starije djece, brojiti možete koliko su puta išli na wc piškiti. Ako dijete mokri vrlo malo mokraće i rijetko, možete biti sigurni da organizam vašeg mališana ne dobiva dovoljno tekućine.

Ostali znakovi ozbiljnije dehidracije su: suhoća usne šupljine (smanjeno lučenje sline), oskudno lučenje suza i znoja.

Trebamo li dijete siliti da jede?

Ako vaše dijete ima želučani virus, hrana će biti zadnje što će željeti. Kroz dan-dva prvotna bi se “bura” u želucu trebala smiriti i tada možete početi s laganim i manjim obrocima. Započnite sa sljedećim namirnicama – bananama, rižom, jabukama i tostom. U redu je jesti i suhe krekere. Važno je davati namirnice postepeno i pratiti kako će organizam reagirati. Ako dijete hranu odmah povraća, čini se da je još prerano za krutu hranu, pa se vratite juhi i tekućinama te pokušajte ponovno za 8 sati.

Želučani virusi su otporni i zarazni mali nametnici koje dijete koje povraća i ima proljev doista može prenijeti na druge ukućane, čak i 24 sata nakon što se svi simptomi kod djeteta povuku.

Virus se prenosi preko sline i stolice, odnosno prljavih ruku u naš krvotok. Ono što možete učiniti je upozoriti i nadzirati intenzivno pranje ruku. Pod kontrolom imajte i igračke kojima se zaraženo dijete igralo i koje dijeli s braćom te ih nakon korištenja dezinficirajte i/ili operite na jačoj temperaturi.

Danijela Kockarević, odgojiteljica predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće