Kućni ljubimac i dijete

18 ožujka, 2016

Pas, mačka, ptica, glodavac, ribica ili bilo koje drugo stvorenje koje nazivamo kućnim ljubimcem može igrati važnu ulogu u dječjem odrastanju. Suprotno nekim uvjerenjima, kućni ljubimac će pomoći u vašim naporima da naučite dijete izvršavati školske i kućne obaveze. Životinja će motivirati dijete da se makne od računala i vrijeme provede u prirodi i aktivno.

Odavno je poznato da kućni ljubimci pozitivno djeluju na zdravlje odraslih – druženje sa životinjama «snižava» krvni tlak, prevenira bolesti srca i liječi depresiju. Sva istraživanja, također, pokazuju da život uz kućnog ljubimca djeluje blagotvorno na djecu te da životinja, na neki način, pomažu u dječjem odgoju.

Zašto bi dijete trebalo imati kućnog ljubimca? Donosimo samo nekoliko razloga…

Kroz brigu o kućnom ljubimcu djeca uče što je odgovornost

Kućni ljubimac predstavlja obvezu, kako za odrasle tako i za djecu. Iako će u slučaju manje djece većinu brige o životinji preuzeti roditelj (ili stariji brat/sestra), nastojte dati i mlađem djetetu nekoliko obveza. Čak i predškolci mogu nasipati životinji hranu ili vodu ili ići s vama kad ju izvodite u šetnju. Preuzimajući odgovornost za neko živo biće, djeca se uče disciplini, strpljenju, požrtvovnosti, nježnosti i samilosti.

Djeca usvajaju radne navike

Djeca će se uz kućne ljubimce naučiti kretati i boraviti u prirodi, te otvoriti nove horizonte i interese. Također, ukoliko dijete treba predah od neke aktivnosti, druženje s kućnim ljubimcem izvrstan je način da to ostvari. Svoje obveze prema životinji dijete će shvatiti vrlo ozbiljno i osjećat će se važno i „veliko“, što će stvoriti i osnovu za usvajanje radnih navika.

Dijete uči socijalne vještine

Istraživanja pokazuju da su djeca koja imaju kućne ljubimce socijalno osjetljivija te da lakše sklapaju prijateljstva i bolje komuniciraju s vršnjacima. Lakše dijele s drugima, kako materijalne stvari tako i emocionalne; pažnju i ljubav. Kućni ljubimac pomaže u izgradnji samopoštovanja i samopouzdanja. Također, kućni ljubimac uči dijete kako reagirati u različitim situacijama, motivira dijete da životinju nešto nauči ili joj udovolji, što će se svakako odraziti na kasnije socijalne kontakte.

Kućni ljubimci dobri su za dječje zdravlje

Neka istraživanja pokazuju da djeca koja su u bliskom kontaktu sa životinjama imaju manju sklonost alergijama, posebice alergijskoj astmi. Kod djece koja su do prve godine života bila u kontaktu s mačkama pokazano je 50 posto manje alergija u odnosu na djecu koja takav kontakt nisu imala.

Ukoliko odlučite nabaviti kućnog ljubimca, budite svjesni da će većina odgovornosti i obveza vezanih za životinju pripasti upravo vama. Djeca mlađa od deset godina nisu se u stanju sama brinuti za životinju i preporuča se da ih nadgledate što god da čine.

Kada se radi o djeci mlađoj od četiri godine, imajte na umu da dijete može imati napad bijesa ili biti agresivno prema životinji iako nemaju zle namjere, što kod životinje može izazvati protunapad.

Agresivnost prema životinjama u starijoj dobi, posebno ukoliko se ona s godinama povećava, može biti znak ozbiljnijih emocionalnih poremećaja, pa na to svakako obratite pozornost i na vrijeme reagirajte.

Kao i u svemu drugome, dijete će gledati vas i oponašati vaše ponašanje. Budući da služite kao primjer, ponašajte se prema životinjama onako kako želite da se u budućnosti ponaša vaše dijete. Pokažite pažnju, ljubav, brigu i nježnost.

Prije nego nabavite kućnog ljubimca, dobro razmislite o vlastitim afinitetima, o svojoj obitelji, stambenim uvjetima i karakteristikama vašeg života i obveza općenito. Ukoliko u sve to ne možete uklopiti i životinju, nemojte ju nabaviti. Ukoliko pak odlučite životinju nabaviti, preporučujemo udomljavanje napuštenih životinja jer ćete na taj način pokazati i humanost, što je osobina koju sigurno želite da vaše dijete razvije.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće