Pravo vrijeme za ortopeda? Sada!

7 siječnja, 2016

Zatrpani tehnologijom, školskim i izvanškolskim obavezama, poslom i drugim „sjedilačkim“ aktivnostima, danas se sve manje krećemo. Za nas odrasle koji imamo usađenu svijest o tome da bi barem trebali prakticirati fizički aktivan život, to nije velik problem.

No, za djecu koja vole sjediti na kauču i gledati crtiće ili se igrati na tabletu i kompjuteru, to može značiti velik problem, osobito između četvrte i šeste godine, kada ljudsko tijelo prolazi fazu „poravnavanja“.

Već od navršene druge godine života, kod djeteta možete primijetiti nepravilan položaj stopala. U tako ranoj dobi to, dakako, ne mora biti problem, ali se nepravovremenim djelovanjem i slabijom fizičkom aktivnošću ta pojava može učvrstiti i postati ozbiljnija. Promatrajući svoje dijete, imajte na umu da:

– u prvoj godini života dijete se postupno uspravlja i tada se oblikuju fiziološke zakrivljenosti kralješnice (ako ova faza nastupi prerano, a jakost potpornog aparata nije dovoljna, pa može doći do različitih smetnji i poremećaja držanja tijela)

– oko šeste godine života ulaskom u školu dijete doživljava velike promjene u načinu života ( dugotrajno sjedenje u školskoj klupi jako zamara, mišići trupa se istežu, zakrivljenost kralješnice se povećava, trup poguri, a zdjelica se zbog umora sjedalnih mišića nagne naprijed)

– u šestom, sedmom razredu osnovne škole zapaženo je najviše loših držanja što je posljedica naglog rasta i razvoja u doba puberteta ( nesrazmjer između rasta kostiju i jakosti mišića često dovodi do lošeg držanja)

ortoped2

Možda se stopala u današnje vrijeme, kada su nam važniji cijepljenje u osnovnoj školi, gripa, ospice i oralna higijena, čine kao minoran problem, ali problemi poput ravnih, spuštenih stopala, uvrnutih stopala, „okserica“ i „ikserica“ u kasnijoj dobi mogu uzrokovati probleme s poravnavanjem kralježnice,  u višim razredima osnovne škole i probleme s vratnom kralježnicom i statikom stopala, a u poodmakloj adolescenciji mogu uzrokovati poremećaj diskova donjeg dijela kralježnice i probleme s krvotokom.

Kako spriječiti tu sitnu, ali ne i nebitnu poteškoću?

-pobrinite se da Vaše dijete ne provodi mnogo vremena sjedeći. Potaknite ga na zajedničku fizičku aktivnost poput šetnje, plivanja ili igre s loptom.

-provjerite obuću djeteta. Ukoliko je jedna cipela ili tenisica malo zakrivljena u odnosu na drugu, ili su cipele možda previše tvrde i krute, zamijenite ih.

-posjetite ortopeda! Ukoliko primijetite da Vaše dijete „nepravilno gazi“, savjetujte se s ortopedom oko mogućih ispravaka. To u početku ne mora biti ortopedska obuća ili ulošci, već samo povećana i usmjerena fizička aktivnost.

Zato u dječijem vrtiću Medenjak pratimo najnovije trendove u tjelovježbi kod djece kako bismo naše najmlađe potaknuli na fizičku aktivnost i usadili im naviku kretanja i pravilnih pokreta

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće