Izljevi bijesa

28 prosinca, 2015

Izljevi bijesa kod djece javljaju se većinom u dobi od jedne do tri, a ponekad i četiri godine. Neka ih djeca doživljavaju redovito, druga rijetko i s dugim pauzama između njih. Dječja narav dramatično se razlikuje, neka djeca su sklonija bijesu nego druga.

Nastupi bijesa kod djece kreću se od cmizdrenja i plakanja, do vrištanja, udaranja, bacanja na pod, zadržavanja daha. Ovo ponašanje postaje češće s godinu i pol, kada djeca iskuse buđenje samostalnosti. Vaše dijete je savladalo mnoge nove fizičke aktivnosti, puno razumije i odlučno je u isprobavanju granica svojih mogućnosti. No, često shvati da ne može ili ne smije učiniti ono što želi. Tantrumi – bacanje i vrištanje, udaranje druge djece ili odbijanje suradnje i u najjednostavnijim stvarima, osobito ako je dijete premoreno, izraz su frustracije koja ga obuzme kad se to dogodi. Napadi bijesa česti su kad se dijete osjeća manje sigurnim nego inače ili je roditeljeva pažnja manje usmjerena na njega.

Zašto djeca doživljavaju izljeve bijesa?

Izljevi bijesa su normalan dio razvoja i nisu loši sami po sebi. Djeca nemaju razvijen sistem suzdržavanja i kontrole, oni pokušavaju shvatiti svijet i kad nisu sposobni obaviti zadatak, koriste jedino oruđe koje im je na raspolaganju kako bi ispuhali frustraciju- izljev bijesa. Nekoliko je osnovnih uzroka izljeva bijesa poznato svim roditeljima. Dijete traži pažnju, umorno je, gladno ili se osjeća nelagodno. Nekada su nezadovoljni, ne mogu dobiti stvar ili pridobiti roditelja da napravi nešto što ono želi. Tantrumi su česti u vrijeme kad djeca svladavaju govor, jednogodišnjaci obično više razumiju nego što znaju izraziti. Kako se govorne vještine poboljšavaju, izljevi bijesa postaju rjeđi. Da biste shvatili zašto se dijete ponaša na neki način, ponekad može pomoći ako razmišljate o svijetu s djetetova stajališta. Znate li s kojim se situacijama vaše dijete teško nosi, to vam može pomoći da izbjegnete frustraciju koja vodi do tantruma.

Poticanje dobra ponašanja

U ovoj je dobi važno da dijete razumije što je dobro ponašanje. To možete učiniti na mnogo načina:

-Pružite djetetu mnogo pohvala i poticaja kad se lijepo ponaša. Neka vaša pohvala bude što konkretnija. Primjetite kad učini nešto dobro i recite mu koliko vam je drago zbog toga. Uživat će znajući da vas je usrećilo, što će ga potaknuti da se ponovno lijepo ponaša.

-Ignorirajte neka loša ponašanja. Ako se razljutite na njega kad god učini nešto što ne smije, naučit će da je loše ponašanje jedan od načina privlačenja vaše pažnje.

-Skrenite mu pozornost kad možete. Ako vidite da se pojavila potencijalno „eksplozivna“ situacija, npr. odbija odjenuti kaput kad je vrijeme za izlazak iz kuće, zapjevajte mu smiješnu pjesmicu i brzo ga obucite dok uživa u vašem animiranju.

-Kad mu pomažete u odijevanju, obuvanju cipela ili završavanju slagalice, budite suptilni i diplomatični kako bi pomislilo da je sve učinilo samo.

-Kad god je moguće, dajte mu mogućnost izbora, veoma može pomoći ako mu dopustite da se osjeća kao da ima kontrolu nad situacijom (npr. odbija obući odjeću što ste je odabrali, složite nekoliko izbora i dopustite mu da odabere što bi htjelo odjenuti).

-Prepoznajte djetetove „okidače“- presretnite ih kad god možete.

-Izbjegavajte vikanje ili agresivnost.

-Sustavi nagrađivanja su izvrsni; dobro ponašanje nagradite vašom pažnjom.

-Nemojte zauzimati čvrst stav u nebitnim stvarima (npr. ako dijete ne želi obući crvene čarape koje ste vi izabrali, nema smisla izazvati tantrum tjerajući ga da nosi crvene čarape, a ono je željelo žute).

-Upotrebljavajte pozitivne fraze kako biste dijete potaknuli da nešto učini. Djeca neprestano testiraju i vas i postavljene im granice.

Kad vaše dijete ima napad bijesa:        

-Ako je moguće, ostanite mirni dok god dijete nije u opasnosti. Što brže dijete shvati da ne reagirate, brže će prestati.

-Ostanite mirni – podsjetite se da ste vi odrasla osoba, a ono je dijete. Pokažite mu primjerom što je prihvatljivo ponašanje.

-Poboljšajte sposobnost da se nosite s tantrumom tako da ne osjećate sram zbog djetetova ponašanja, sva djeca imaju tantrume, neki više, drugi manje.

-Ostanite blagi, ali čvrsti, ako promjenite mišljenje ili odustanete, dijete će naučiti da tantrumi postižu cilj. Ako zna da se nećete predomisliti, shvatit će da nemaju smisla.

-Zapamtite da su tantrumi normalan dio djetetova razvoja i ne brinite, kako dijete odrasta sve se lakše nosi s ispadima bijesa.

Marijana Vranić, odgojiteljica predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće