Činiti dobro u blagdansko vrijeme

5 prosinca, 2015

Stara kineska poslovica kaže Želite li biti sretni jedan sat – odspavajte, želite li biti sretni jedan dan – idite na pecanje, želite li biti sretni jednu godinu – dobijte na lotu, želite li biti sretni cijeli život – pomozite nekome.

Djeca nisu nikad premalena da bi naučila vrijednost i veselje koje se krije u pomaganju onima kojima je pomoć potrebna. Kao što znamo, jedan od najboljih načina na koji djeca uče je oponašanje ponašanja svojih roditelja. Uzmimo za primjer govor. Roditelji pričaju svojoj djeci od trenutka kad se rode te, nakon određenog vremena, djeca počinju reagirati i odgovarati na isti način. Ako djeca vide da roditelji čitaju knjige, velika je vjerojatnost da će i ona naučiti voljeti knjige i čitanje. Na jednak način, možemo modelirati suosjećanje i darežljivost, kako bismo odgojili djecu koja su brižna i odgovorna u društvu u kojem žive. Ako djeca vide kako roditelji doniraju svoje vrijeme, novac ili stvari, naučit će i sami to činiti. Volontirajući ili donirajući zajedno kao obitelj, roditelji će odgojiti djecu koja ne samo da brinu o drugima, nego znaju i konkretno pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Kako volontirati s djecom?

Puno je humanitarnih organizacija koje se oslanjaju na volontere kako bi postigle svoje ciljeve i ostvarile zadane misije. Kako biste odabrali u kojoj organizaciji želite volontirati s djetetom, pitajte svoje dijete koji problem smatra važnim i na kojem području bi htjelo pomoći. Je li to briga za zlostavljane i napuštene životinje? Ili je briga za okoliš? Jesu li zabrinuti za starije ljude koji nemaju nikog svog da ih posjeti? Žele li pomoći bolesnoj djeci u bolnici da više ne budu tako tužna i ne boje se? Je li možda siromaštvo po njihovom mišljenju najveći problem pa se žele aktivirati na tom području?

Nakon što identificirate jedno ili dva područja interesa, skupa s djecom istražite koje organizacije trebaju volontere te koje organizacije potiču uključivanje djece u volontiranje.

Možete djelovati lokalno. Možete otići u crkvu, knjižnicu, školu te pitati o lokalnim skupinama ljudi koji podupiru cilj za koji ste se odlučili. Razgovarajte s prijateljima, članovima obitelji, kolegama na poslu i susjedima. Možda već poznajete nekoga tko volontira u svrhu koja bi odlično odgovarala Vašoj obitelji.

Pokušajte s nacionalnim volonterskim organizacijama. Gotovo sve nacionalne organizacije imaju internetske stranice preko kojih se možete povezati s podružnicama u Vašoj bližoj okolini. Također, na internetskim stranicama možete saznati i u koje aktivnosti djeca mogu biti direktno uključena.

Treći je način ići direktno od izvora problema. Ako Vaše dijete želi razveseliti djecu u bolnici, posjetite ili nazovite bolnicu i dogovorite što možete učiniti. Možete predložiti aktivnosti poput organiziranja blagdanske zabave, provođenja kreativne radionice ili bilo što što Vašem djetetu ili Vama padne na pamet. Ako dijete voli pse, možete otići u azil jednom tjedno i prošetati nekog napuštenog psa. Budite kreativni! Ako dođete s iskrenom namjerom, uvijek ćete naići na toplo odobravanje!

Na koje načine možete donirati s djecom?

Donirajte novac. Čak i ako je dijete premaleno za volontiranje, može pomoći skupljati novac za svrhu koju je odabralo. Možete predložiti da dijete pokloni dio novca koji je dobilo za rođendan ili za blagdane!

Donirajte igračke. Većina djece ima više igračaka nego što im treba. Prije blagdana, možete s djetetom odabrati igračke koje će pokloniti djeci kojoj ih roditelji na mogu priuštiti. Čak i vrlo mala djeca znaju cijeniti igračke i mogu zamisliti kako je djeci koja ih nemaju.

Donirajte odjeću. Umjesto da sami sortirate odjeću koju djeca nose/ne nose, koju su prerasli ili im još uvijek pristaje, učinite to zajedno s djetetom. Usput razgovarajte o odjeći koja im više ne pristaje i o tome što možete s njom učiniti. Doniranje odjeće koju su Vaša djeca prerasla je vrlo korisno za manju djecu čiji roditelji nemaju dovoljno novca da bi im kupili novu.

Donirajte hranu. Mnoge javne kuhinje, skloništa za beskućnike ili domovi za nezbrinutu djecu bit će jako zahvalni ako im donesete hranu. Djeca mogu organizirati prikupljanje hrane u svojim vrtićima ili školama (uz vašu asistenciju i pristanak ustanove) te prikupljeno donirati. Ovakav način posebno je prigodan u blagdansko vrijeme. Neka dijete ide s vama dostaviti hranu kako bi vidjelo gdje i kome ona točno odlazi.

 

Svi mi imamo jako malo slobodnog vremena i možda ideja o uvođenju još neke aktivnosti u svakodnevnicu, koliko god ta aktivnost bila vrijedna, može biti zamorna. No, imajte na umu da svaki trud, čak i najmanji, može biti dobar način da naučite djecu koliko je važno pomagati drugima. U Medenjaku još uvijek traju akcije „Za ovaj stan i sitno je bitno“ te „Škole za Afriku“ pa Vas svakako pozivamo da se uključite.

Blagdansko vrijeme savršena je prilika za početi činiti dobro!

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće