Odvikavanje od pelena

13 listopada, 2015

Potaknuta učestalim pitanjima roditelja naših malih Majstora o odvikavanju od pelena (Kad je pravi trenutak?, Koliko dugo traje taj proces? Na koji način vrtić sudjeluje u tom procesu?,…), odlučila sam napisati nešto više o toj temi.

Društveni pritisak da dijete naučite odlasku na toalet može biti jak, no dok ono fizički i emocionalno nije spremno, ne možete učiniti ništa da biste ubrzali taj proces.

Kada započeti?

Kao roditelj morate biti spremni da period odvikavanja od pelena traje dva-tri mjeseca (neki puta dulje, neki kraće). Kada u djetetovu ponašanju uočite da je upravo na putu da napravi nuždu, ponudite mu da to napravi u kahlicu/tutu. Nemojte misliti da će odmah shvatiti što očekujete od njega, dajte mu vremena. Djetetova živčane veze od mokraćnog mjehura do mozga trebaju potpuno sazrjeti. To se može dogoditi već s osamnaest mjeseci, a znači da će dijete početi shvaćati kada piški ili kaka. Prerano odvikavanje od pelene dovodi do frustracija kod djeteta i kod roditelja. Većina djece odvikne se od pelene između druge i treće godine. Najbolji savjet koji možete dobiti je – gledajte i iskreno slušajte svoje dijete. Svako dijete je posebno i ima specifične navike i sposobnosti. Neka će djeca vrlo brzo izraziti želju da budu velika i nose gaćice, dok druga neće uopće pokazivati da ih smeta kada je pelena puna. Znakovi da je dijete spremno za odvikavanje od pelena:

-ima dovoljno razvijen govor

-ima dulja razdoblja kada je suho

-svjesno je da je već obavilo nuždu

-vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, pravi grimase)

-koristi riječi za veliku i malu nuždu (piškiti, kakati)

-smeta mu puna pelena i sviđa mu se biti u gaćicama

-pokazuje zanimanje za upotrebu WC-a, kahlice.

Nikada ne smijete prisiljavati dijete da sjedne na kahlicu/tutu ili ustrajati da ostane na njoj iako mu je dosta. Ipak, malo dodatnih poticaja neće štetiti. Ponekad je to dovoljno da se potakne interes za privikavanje na tutu. Možete pokušati u knjižari ili knjižnici nabaviti slikovnice o korištenju tute te ju čitati s djetetom, okružiti kahlicu stvarima koje dijete voli gledati (poput njegovih omiljenih knjiga ili igračaka), zajedno igrati igre koje uključuju plišane životinje ili lutke kako koriste tutu, jako hvaliti dijete čak i kada sjedne na tutu i ustane, a ne napravi ništa.

Što će vam trebati:

-gaćice-odlično je ako ih dijete samo izabere

-kahlica/tuta-važno je da bude stabilna, funkcionalna i da se djetetu sviđa

-dječja WC daska (nastavak za WC školjku) – za kasnije korištenje, može biti praktičnog oblika ili veličine tako da ju možete nositi sa sobom na put ili u posjet nekome

-puno strpljenja – ponekad se dogodi da dijete nekoliko dana bude bez pelena, no onda se vrati na staro; budite uporni i dosljedni.

 

Što ne činiti:

-nemojte grditi dijete kada ne uspije obaviti nuždu u kahlicu – djetetov strah od vaše reakcije može uzrokovati zdravstvene probleme

-nemojte omalovažavati dijete pred drugima kada odvikavanje ne ide onako kako ste zamislili

-nemojte uspoređivati svoje dijete s drugom djecom i ne dopustite da drugi to čine

Što činiti:

-obvezno pohvalite dijete kada učini pravu stvar

-obucite dijete u odjeću koja se lako skida

-podsjećajte dijete na obavljanje nužde

Kada primijetite da je poslije popodnevnog spavanja pelena češće suha nego mokra, recite djetetu da je spremno za spavanje bez pelena. Nakon spavanja posjednite ga na tutu. Isto pravilo vrijedi i za noćne pelene koje obično dolaze zadnje na red. Zaštitite krevet i ne budite dijete po noći da bi mokrilo. Ako tvrdo spava radije odgodite skidanje noćne pelene. Noćne pelene toleriraju se do pete godine. Ako ne može izdržati cijelu noć, dijete treba probuditi puni mjehur, a ne mama. Odvođenje na WC u polusnenom stanju samo podržava mokrenje u snu. Ako jednom skinete pelene, nemojte dijete zbunjivati vraćanjem na staro.

Kada se odlučite na ovaj proces, naoružajte se strpljenjem i upornošću, a odgojiteljice svojih mališana opskrbite s puno rezervne odjeće i zajedno krenite u „borbu“ protiv pelena.

 

Marijana Vranić, odgojiteljica predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće