Dobrobiti igre plastelinom (2)

U dobi od 18 mjeseci dijete je spremno upoznati plastelin. Tad je prošlo fazu intenzivnog stavljanja u usta svega što mu se nađe pri ruci. U ovoj dobi djeca će stiskati i mijesiti plastelin, ubadati ga prstićima ili drugim predmetima koje mu ponudite. Mogli bi ga pokušati kušati, ali će se brzo predomisliti. Uživat će u traženju stvari koje im sakrijete u plastelin ili u sakrivanja stvari u njega (slamčice, makaroni, plastične figurice…).

Kako djeca rastu, igra plastelinom poprima sve šire oblike, ispunjene raznolikim i zabavnim prilikama za učenje…

 

RAZVOJ GOVORA

Govor se može razviti kroz igru. Djeca u igri koriste jezik kako bi komunicirali informacije, iskustva, ideje, osjećaje, mišljenja, potrebe i pitanja. Plastelin, kao neoblikovana masa, ima potencijal postati bilo što u dječjim rukama, a da bi igra trajala, dijete mora objasniti svom prijatelju/suradniku što točno plastelin predstavlja i koja je ideja u pozadini nove igre.

 

[pb_gallery image=”2054,2051,2047″][/pb_gallery]

 

ISTRAŽIVANJE I ZNANOST

Igranje plastelinom kod male djece može dovesti do mnogih pitanja i razvoja vještina predviđanja. Dijete istražuje i promatra promjenjivo stanje materijala koji ruke oblikuju i biva iznenađeno svim promjenama koje se događaju. Mi često ovakve stvari uzimamo zdravo za gotovo, ali u očima i rukama djeteta ovo je velika i zanimljiva transformacija. Slijedeći recepte i upute, brojeći posude, miješajući ili dodajući sastojke ili samo provodeći vrijeme na suradničkim projektima s odraslom osobom, razvijamo značajno i upečatljivo dječje iskustvo. U dobi od četiri godine djeca kroz plastelin mogu naučiti koncepte poput mokro/suho, prazno/puno, glatko/hrapavo…

 

[pb_gallery image=”2057,2052,2048″][/pb_gallery]

 

KREATIVNOST

Plastelin je savršen medij za brojne maštovite igre i u dječjim očima može predstavljati mnoge stvari. Lista je bezgranična onoliko koliko je bezgranična dječja mašta!

On može služiti kao tijesto za pizzu ili rođendansku tortu, može predstavljati životinje ili ljude pa poprimiti i različite glasove, može biti sredstvo izražavanja osjećaja ili medij za smirivanje i oslobađanje napetosti, a može, u nedostatku boljih ideja, biti i obična loptica. Štogod zamislite, plastelin Vam kroz igru i maštu može pružiti!

 

[pb_gallery image=”2038,2035,2056″][/pb_gallery]

No Comments

Comments are closed.