Razvoj slike o sebi kod djece

17 srpnja, 2015

Slika o sebi pojam je kojim označavamo način na koji vidimo i opisujemo sebe i svoja unutarnja stanja. Spoznavanje sebe vrlo je složen zadatak koji počinje već u najranijem djetinjstvu kada se temelji na promatranju reakcija roditelja i drugih važnih odraslih osoba na vlastita ponašanja.

Svijest i slika o sebi oblikuju se i otkrivanjem vlastitog tijela i njegovih dijelova, istraživanjem mogućnosti korištenja ruke kao instrumenta aktivosti i mogućnosti kontrole nad odabranim objektima u vlastitoj okolini.

Radoznalost, istraživanje, izražavanje kroz razna sredstva i u raznim kontaktima s odraslima i djecom pridonose sve sigurnijim koracima djeteta k osobnoj autonomiji. Posebice će mu pomoći aktivnosti koje razvijaju kreativne sposobnosti stvarajući preduvjete za rast u kreativnu, inventivnu i kompetentnu odraslu osobu.

Djelovanje djece unutar skupine, bez obzira je li to individualno, unutar paralelnih aktivnosti ili u operativnoj interakciji s drugom djecom, nosi razne dobrobiti za oblikovanje osobnosti i slike o sebi. Djeca su si međusobno poticaj, inspiracija, izazov u odmjeravanju snaga i sposobnosti, ogledalo koje šalje i prima informacije o njima samima, njihovim osobinama koje ih čine jedinstvenima te njihovom utjecaju na okolinu i o ulozi u istoj.

Djetinjstvo postavlja prve konture, prve naznake slike o sebi koja će sadržavati i pozitivno i negativno.

Kako bismo djetetu pomogli u izgradnji slike o sebi koja će sadržavati puno više pozitivnog nego negativnog, trebamo od najranijih dana djetetu dati do znanja da je voljeno i prihvaćeno, uvažavati ga i ponositi se njime. Dijete treba slušati i prihvaćati njegove osjećaje kako bi se i u budućnosti osjećalo spremnim izraziti ih. Naglasite mu povremeno da se razvija i pohvalite kako je sve više stvari koje može samostalno učiniti, istaknite njegove dobre strane, ono u čemu je uspješno i/ili spretno.

Ono što roditelji često zaboravljaju jest da u razgovoru s djecom treba govoriti konkretno, jer djeca takav govor razumiju. Dakle, potrebno je pohvaliti određeno, konkretno ponašanje kako bi dijete prepoznalo da je takvo ponašanje poželjno i da ga treba ponavljati.

Djetetovo samopouzdanje porasti će i ukoliko mu dodjelite male kućne obveze, prilagođene njegovom razvoju i dobi, jer će se osjećati važno i odgovorno.

Važno je reći i da je u ovom kontekstu djetetu potrebno postaviti granice, jer one pružaju sigurnost i okvir u kojem se može ponašati i osjećati dobro.

Dozvolite djetetu da bude drugačije od vas, da bude jedinstveno i podržite ga u svakom nastojanju da se bavi nečim što će za njega biti korisno, poticajno ili važno. Na taj način izrast će u samopouzdanu, sigurnu i uspješnu osobu koju krasi emocionalna stabilnost, kvalitetni socijalni odnosi i visoka tolerancija na stres.

Razvoj pozitivne slike o sebi u djetinjstvu važan je kao poticaj daljnjem razvoju i ostvarivanju sebe i vlastite autonomije.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
 • m_pixel_ratio
 • presence
 • sb
 • wd
 • xs
 • fr
 • tr
 • c_user
 • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće