W položaj sjedenja čest je kod male djece jer ga je lako postići iz puzajućeg ili polusjedećeg položaja. Naziv je dobio jer takav položaj sjedenja podsjeća na slovo w. Najlakše ga je primjetiti kada dijete sjedi na podu ili nekoj drugoj ravnoj površini.

W položaj djeca često biraju jer im daje osjećaj ravnoteže prilikom igre, ali on nije preporučljiv za djecu u razvoju. Zbog takvog položaja u kojemu su noge savijene u koljenima, svaka na svoju stranu, dijete je ograničeno u kretanju lijevo-desno što poslije može dovesti do problema pri rotiranju tijela. Također, može dovesti do dislokacije kukova, nedovoljne razvijenosti mišića nogu, noge će se „okrenuti“ prema unutra…

Ako ne želite da dijete ima problem s fizičkim rastom kostiju i mišića te motoričkim vještinama, vrlo je važno da ga postavljate u pravilan sjedeći položaj. Ukoliko je dijete dovoljno veliko, pokušajte mu objasniti da je takav položaj štetan za njega. Nemojte to raditi na način da dijete to shvati kao nekakvu vrstu kazne, nego mu predložite druge načine sjedenja u kojima će biti okretniji pri igri.

Ukoliko primjetite da dijete i dalje sjedi u takvom položaju, obratite se pedijatru ili ortopedu za pomoć.

Ostavite komentar