ŠTO JE POTREBNO MOME DJETETU U VRTIĆU?

ŠTO JE POTREBNO MOME DJETETU U VRTIĆU?

Odgojiteljice svakodnevno brinu za vaše dijete u vrtiću, no ponekad svoj posao ne mogu uskladiti s željama roditelja i djetetovim potrebama zbog sitnih detalja materijalne prirode koji se ponekad potkradu.

Kao što je u svijetu odraslih nemoguće predvidjeti neke situacije, ali za njih se unaprijed pripremimo i ponesemo sa sobom nekakve dodatne stvarčice u torbama ili autu, tako je u svijetu mališana još veća vjerojatnost pojave nepredvidivih situacija. U takvim situacijama i odgojiteljima je teško djetetu pružiti podršku i utjehu ako znamo da nam npr. manjka prikladne odjeće ili nešto što je djetetu u tom trenutku prijeko potrebno.

Možemo reći kako je vrtić djetetov drugi dom i želimo mu osigurati što ugodniji boravak. Kao što ste i sami već vjerojatno primijetili, djeca se uprljaju, često! Stoga, ne želite im u vrtić odjenuti nešto što smatrate svečanom odjećom, ili nešto skupocjeno čega će vam biti žao nakon što ne možete otkloniti mrlje, sa najljepše košulje ili najdivnije haljinice. U vrtiću nije potrebno dokazivanje imovinskog stanja obitelji time da dijete ima najnovije stvari i sl. Djeci je to najmanje važno.

Djeca se igraju i istražuju, a pri tome mijenjaju mnoštvo položaja tijela, to nas dovodi do pitanja udobnosti odjeće na djetetu. Ono što im oblačite treba djetetu biti ugodno i prozračno, treba omogućavati kretanje i istraživanje svih površina. Ukoliko se bojite da će djetetu biti hladno možete ga odjenuti slojevito. Dijete je u zatvorenom, na toplom, ne treba mu pretjerana odjeća zbog koje će se osjećati kao da je spremno za put na „Sjeverni pol“, te zbog toga biti nervozno. Za planirane izlaske, odgojiteljice će obavijestiti roditelje. Djeci je potrebno da redovito provjeravate njihovo „backup“ stanje u ormarićima, te time osigurate manje stresa za sve.

U prilog tome, donosimo vam jedan mali podsjetnik/ savjetnik o tome što vaše dijete treba tijekom svog boravka u vrtiću:

1.JASLICE/ MLAĐA SKUPINA

U ruksaku ili ormariću:

 • Čista sezonska odjeća. Minimalno jedan komplet , a poželjno je i više. Sve što dijete ima na sebi treba biti u ruksaku. ( čarape, štrample, body, potkošulja, hlače, majica, gaćice)
 • Krema
 • Vlažne maramice
 • Pelene, nekoliko komada ( ukoliko ih dijete koristi)
 • Bočicu za vodu (ukoliko dijete ne pije iz čaše koja je u vrtiću)
 • Predmet koji dijete koristi(ako koristi) za uspavljivanje ( plišana igračka, gaza i sl.)
 • Kutijica za dudu (ukoliko je dijete koristi)

2. SREDNJA SKUPINA

Podsjećamo da su djeca u ovoj dobi već samostalnija, no nekim stvarima ipak još nisu dovoljno dorasli ili im je potrebno samo još malo vježbe. Kako bi im olakšali boravak u vrtiću i samostalno odlaženje na toalet obucite im odjeću koju mogu i znaju sami svući i obući. To mogu biti jednostavne trenirke, tajice i slično. Izbjegavajte previše gumbića i patentnih zatvarača, kombinezone i neudobnu odjeću koja će dijete samo sputavati u njegovoj igri i aktivnostima.

Uvježbavanje tih vještina ostavite za boravak kod kuće gdje će dijete imati više vremena posvetiti se takvim vještinama. Tu možemo svrstati i obuvanje preobuće. Pripremite djetetu nešto što će znati samo obuti. Odgojiteljice će rado pomoći vašem djetetu, no dijete će se osjećati mnogo samopouzdanije ako to učini samo.

U ormariću treba imati:

 • Čistu sezonsku odjeću, jedan komplet( poželjno i više)
 • Dovoljno pelena (ukoliko ih dijete još uvijek koristi)
 • Vlažne maramice
 • Predmet koji dijete koristi(ako koristi) za uspavljivanje ( plišana igračka, gaza i sl.)
 • Kutijica za dudu (ukoliko je dijete koristi)
 • Posebnu odjeću/obuću za vanjske uvjete kao što su: kiša ili snijeg ( za djecu koja odlaze u šetnju po svim uvjetima)

3.STARIJA SKUPINA

U ormariću dijete treba imati:

 • rezervnu, sezonsku odjeću, jedan komplet
 • Pernicu (ukoliko je predškolac ili želi imati svoj pribor sa sobom)
 • Posebnu odjeću/obuću za vanjske uvjete kao što su: kiša ili snijeg ( za djecu koja odlaze u šetnju po svim vremenskim uvjetima)

Jako je lijepo kada, suradnjom roditelja i odgojitelja, djetetu možemo pružiti najbolje uvjete za razvoj svih osjetila i kompetencija, a također i dopustiti djetetu da bude dijete i otkriva svijet. Odjeća je samo odjeća, uprlja se , uništi se, podere, ali ono što je dijete usvojilo igrajući se u takvoj odjeći je vrijednost koja ostaje za cijeli život.

No Comments

Comments are closed.