Ugrizi kod djece

28 listopada, 2015

Griženje kod malog djeteta način je učenja i upoznavanja svijeta koji ga okružuje. Međutim, ono se ne smije olako prihvatiti, posebno ako dijete grize često i jako.
Djeca najčešće grizu kada se nađu u situaciji s kojom se ne znaju nositi, primjerice, boje se, ljutita su ili frustrirana, bore se za igračku ili će pak ugristi nekog jer je to dijete ugrizlo njih.
Ako netko ugrize Vaše dijete, možda ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit svog djeteta, a možda i ljuti na dijete koje ga je ugrizlo i/ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dijete zaštitili. Možda Vas brine kvaliteta nadzora djece, pogotovo ako se griženje ponavlja, no to se, nažalost, može dogoditi vrlo brzo i često sasvim neočekivano, pa to ne znači da djeca nemaju odgovarajući nadzor.
Mala djeca često grizu i to je zapravo neizbježno kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i najčešće, u tom uzrastu, NE predstavlja znak da s djetetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće, niti da nešto nije u redu u vrtiću (jaslicama). Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize. Mala djeca imitiraju drugu djecu pa ako jedno dijete počne gristi, vrlo je moguće da će i druga djeca početi gristi.
Važno je znati da je ljutnja normalna i prisutna kod svakog živog bića. Neka djeca imaju niži, a neka viši stupanj tolerancije na frustraciju i to je dobrim dijelom stvar njihova karaktera. Djeca ju najviše izražavaju kada su želje iznad njihovih sposobnosti. Kako raste razvoj govornih sposobnosti, frustracija postaje manja jer ju djeca uspijevaju verbalno izraziti. Tada je i roditeljima lakše jer o njoj s njima mogu razgovarati.

Što učiniti kada Vaše dijete ugrize drugo dijete?

Kao prvo, razdvojite djecu tako da se ne mogu više gristi. Ostanite mirni, nemojte niti na jedno dijete svaljivati krivnju, te ih nemojte kažnjavati. Iako, ćete možda doći u napast da nastupite oštrije posebno prema svojem djetetu u takvoj situaciji, povišeni tonovi i kazna će samo kod djeteta izazvati bijes.
Djeca često grizu i napadaju jedni druge radi igračke, ukoliko to primijetite odlučno zaustavite napad riječima: “Ne želim da udaraš i grizeš druge. Ako želiš igračku, pričekaj da se ovo dijete poigra s njom ili pitaj mene. Ja ću dogovoriti kako ćete se s njom igrati”. Također, ako je drugo dijete dovoljno staro da se verbalno izrazi, možete ga zamoliti da kaže vašem djetetu da se neće igrati s njime dok se ne ispriča i prestane tući. Ako nije, možete vi to izgovoriti.
Jako je važno ukazati djetetu na to što je učinilo, primjerice; „Gledaj, sada Lara plače jer si ju ozlijedio i jer ju boli mjesto koje si ugrizao“. Pomozite djetetu koje je žrtva ugriza, bilo da se radilo o vašem ili tuđem djetetu. Provjerite, radi li se o ozbiljnijem ugrizu ili ne, te pokažite mnogo topline i brige za dijete.

Razgovarajte s djetetom

Kada ste smirili oboje djece, pokušajte im predočiti kako se trebaju ponašati u budućnosti i kako razgovarati, bez da dođe do ugriza. Primjerice, pitajte dijete „Što ćeš učiniti kada ne želiš da se Tomica igra sa tvojim vlakom?“ ili „Što ćeš reći odrasloj osobi kada ti se ne sviđa kako te djeca ponašaju prema tebi?“.

Proces učenja djeteta da ne smije gristi drugu djecu može biti mukotrpan proces, te može potrajati, a kao i za sve drugo najvažnija je upornost.

 

Danijela Kockarević, odgojiteljica predškolske djece

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Privacy Settings saved!
Postavke kolačića

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Koristimo kolačiće kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Koristimo Facebook za praćenje veza s kanalima društvenih medija.
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Odbijte sve kolačiće
Prihvatite sve kolačiće